Bursa din China se prăbuşeşte: Indicele de referinţă a mai scăzut cu 8,2%. Peste 40% dintre acţiunile companiilor chineze sunt suspendate de la tranzacţionare Cum au deschis bursele europene

Autori: Ştefan Stan , Radu Bostan 08.07.2015

Indicele de referinţă al bursei din China s-a prăbuşit la minimul ultimelor trei luni, pe fondul îngrijorărilor că măsurile luate pentru stabilizarea acţiunilor nu reuşesc să oprească căderea pieţei în timp ce traderii desfac marjele într-un ritm record, scrie Bloomberg.

Indicele Shanghai Composite a încheiat această dimineaţă cu o scădere de 3,9 puncte procentuale, după ce la un momentdat se prăbuşise cu 8,2%, cea mai abruptă scădere din 2007.

Companiie din finanţe şi energie au condus declinul, în condiţiile în care numai 18 acţiuni din cele 1.106 tranzacţionate la Shanghai au crescut. 

Bursele europene deschid prudent, în aşteptarea discursului premierului grec în PE

Principalele burse europene au deschis miercuri dimineaţă în creştere prudentă, de sub un procent, în aşteptarea discursului pe care premierul grec, Alexis Tsipras, îl va susţine astăzi în Parlamentul European.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt afişa un plus de 0,3%, la fel ca indicele FTSE100 al pieţei londoneze, în timp ce indicele CAC40 al bursei de la Paris a deschis în creştere cu 0,5%.

În schimb, bursa din Varşovia scădea cu 0,3%, la fel ca cea din Bucureşti, al cărei indice BET a deschis în scădere uşoară, cu 0,1%.

Bursa din Shanghai a închis însă în scădere cu 5,9% marţi noapte.

Oficialii europeni au dat termen Greciei până vineri pentru a prezenta un plan de reforme în vederea deblocării fondurilor de urgenţă. Cei 28 de lideri ai statelor UE se vor reuni duminică pentru a discuta pe tema Greciei.

Peste 40% dintre acţiunile companiilor chineze sunt suspendate de la tranzacţionare, pe fondul declinului puternic al cotaţiilor înregistrat în ultimele zile, care a continuat la deschiderea de miercuri a pieţei de capital din China, relatează MarketWatch.

Astfel, acţiunile a peste 1.200 de companii au fost suspendate miercuri, reprezentând mult peste 40% din totalul de 2.808 companii tranzacţionate public, acesta fiind cel mai mare val de suspendări înregistrat vreodată pe piaţa de capital dinChina, a relatat publicaţia Southern Metropolis.

Multe dintre companii nu au dezvăluit motivele din spatele suspendărilor de titluri, dar unele s-au referit la unele evenimente importante, precum restructurarea activelor sau plasamentele private de acţiuni.

Potrivit relatărilor din presă, motivul ar fi protejarea acţiunilor de vânzările care au loc pe piaţa chineză, cu toate că Reuters a relatat că acele companii care vor fi descoperite că au solicitat suspendarea de la tranzcţionare a titlurilor fără un motiv serios vor fi amendate.

Este posibil ca în unele cazuri acţionarii mari care au folosit acţiunile drept garanţii să fi cerut şi ei suspendarea acestora pentru a preveni riscul lichidării unor conturi.