Pentru România, viitorul va începe în anul 2189/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 10.07.2015

În pofida realizărilor de necontestat ale harnicelor noastre guvernări din ultimii 25 de ani, încă mai sunt dintre aceia care cârcotesc, veşnic nemulţumiţi, şi comentează negativ performanţele obţinute de România în diverse domenii de activitate. De pildă, cu ceva timp în urmă, un astfel de cetăţean a dezvoltat o teorie critică, aparent validă, menită însă a induce un sentiment de frustrare şi de nemulţumire în rândul celor care-l ascultau. Individul spunea aşa: că de la Paris la Marsilia (cale de vreo 800 de kilometri) faci puţin mai mult de trei ore cu trenul de mare viteză şi plăteşti pentru un bilet cam 100 de euro. Dacă îţi faci rezervarea din timp, preţul biletului poate scădea chiar până la jumătate.

În acest timp, dacă vrei să pleci cu trenul de la Bucureşti la Sighetul Marmaţiei (cam 600 de kilometri) faci peste 13 ore şi dai pe bilet (la cuşetă cu două paturi) cam 250 de lei, adică vreo 55 de euro. Aparent, socoteala omului pare corectă, cu efecte evident destabilizatoare şi subversive la adresa societăţii româneşti post-decembriste.

În fapt, teoreticianul incompetenţei româneşti se află într-o foarte mare (şi voită) eroare comisă prin omisiune. Cum bine se ştie, prezentul nu poate fi judecat decât dacă-l raportăm la trecut, la istorie carevasăzică. Ei bine, tocmai racordul la istorie îl omite analistul improvizat. Dacă şi-ar raporta raţionamentul la scara istoriei, ar trebui să admită că de la revoluţia franceză (căderea Bastiliei, 1789) la revoluţia română (căderea lui Ceauşescu, 1989) au trecut fix 200 de ani.

Adăugând aceşti 200 de ani la anul 1989, rezultă cât se poate de logic (matematica nu greşeşte niciodată!) că firesc, natural şi de bun simţ ar fi să ne aşteptăm să ne deplasăm la fel de repede şi de ieftin precum francezii abia pe la anul 2189. E un calcul simplu, la îndemâna oricărui om (fie el şi şomer) de bine. Orice altă răstălmăcire a realităţii ar trebui sancţionată ca fiind făţiş destabilizatoare cu potenţiale efecte negative asupra stabilităţii sociale şi a înaintării României pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres.

Români, fiţi vigilenţi şi descurajaţi încă din faşă astfel de zvonuri răuvoitoare şi blasfemiatoare! Şi nu uitaţi că în anul 2189 vom atinge performanţele pe care le aşteptăm dacă şi numai dacă vă veţi plăti, până atunci, în mod responsabil şi disciplinat, toate taxele, birurile, impozitele, dijmele şi şpăgile din care se hrăneşte tânăra noastră democraţie.