Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 09.07.2015

A doua ediţie a Salonului BD – „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate” reuneşte o colecţie de benzi desenate dedicate Bucureştiului, realizate pe o perioadă de trei secole: secolul XIX, până în prezent, început de secol XXI. Vernisajul a avut loc marţi, 7 iulie 2015, la Palatul Suţu – sediul Muzeului Municipiului Bucureşti. Peste 60 de imagini de arhivă, unele expuse pentru prima dată, iau viaţă pe simezele salonului; de la personaje clasice la cele imaginare, de la întâmplări cu haz la cele politice, precum şi subiecte abordate în premieră în banda desenată românească. Salonul BD – „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate” ediţia a II-a – va fi deschis în perioada 1 iulie-31 august 2015, la Palatul Suţu, sediul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Craii de Curte Veche, Miţa Biciclista, Ioniţă Tunsul, Personajele lui Caragiale împreună cu Vlady, Pisica Pătrată şi Bucureştenii secolului 21 ajung la Palatul Suţu! Artiştii Puiu Manu, Şerban Andreescu, Mihai Ionuţ Grăjdeanu, Alin Teodor Ivan, Alexandru Ciubotariu şi Octav Ungureanu îşi vor prezenta personajele şi poveştile lor din Bucureşti, în Benzi Desenate. Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 iulie - 10 august 2014.

„Legenda lui Bucur” (autor Mihai I. Grăjdeanu) aduce, spre exemplu, un concept nou în peisajul muzeistic contemporan din România: banda desenată în expoziţiile temporare şi permanente ale muzeelor, subiectul mai sus menţionat făcând parte acum din expoziţia permanentă a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Conceptul acestui salon aparţine istoricului dr. Adrian Majuru şi autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, având ca invitaţi anul acesta Muzeul Benzii Desenate (Alexandru Ciubotariu) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (ing. Cristian Dumitru).

„Oraşul Bucureşti este de văzut acum ca un adevărat examen: în ce măsură poate el alimenta, în bandă desenată, poveşti care să atragă!? Este o trimitere la o vârstă pe care fiecare dintre noi o are, chiar dacă am intrat în vârste clasice. Această vârstă este undeva păstrată şi adesea, în unele situaţii care se tot desfăşoară în viaţa noastră, ne raportează la lucruri începute în trecut şi care de cele mai multe ori au continuitate.” (dr. Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului Bucureşti).
Autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu s-a alăturat istoricului de artă Adrian Majuru în organizarea acestui prim „Salon BD, Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”. „Am realizat o scurtă bandă desenată la propunerea domnului Adrian Majuru pentru Revista de antropologie urbană. Pornind de la această lucrare, ne-am gândit la organizarea unei expoziţii deosebite la muzeu, bazându-ne pe misterioasele poveşti ale Bucureştiului de ieri şi de azi, dar prezentate într-o altă manieră, cea a benzilor desenate. Eu şi artiştii care expun nu facem decât să invităm trecătorul să redescopere frumuseţea oraşului în care trăieşte. Identitatea Benzii Desenate româneşti riscă să se piardă din cauza unui puternic curent de comercializare a Benzii Desenate internaţionale. Am susţinut întotdeauna că noi, autorii BD din România, trebuie să promovăm, prin banda desenată, personajele şi poveştile româneşti. Contează cum desenezi, ce stil abordezi şi despre ce desenezi!“, a subliniat Mihai Ionuţ Grăjdeanu.
Salonul BD va include lansări de carte, conferinţe, ateliere pentru copii, o mini Şcoală de Vară la Palatul Suţu.