Softronic va pune pe şine al doilea tren electric fabricat în ţară, după o investiţie de 5 mil. euro

Autor: Carol Dan 09.07.2015

Producătorul craiovean de rame şi locomotive electrice Softronic, controlat de antreprenori români, are în construcţie al doilea tren electric, denumit Hyperion, în care a investit aproape 5 mil. euro, şi care va rula pe şinele din România în perioada următoare. În ultimul trimestru al acestui an compania are în plan începerea construcţiei celei de-a treia garnituri electrice.

„Au fost mari probleme cu furnizorii, din cauză că finanţarea noastră a venit târziu. Sunt foarte multe componente care vin din import”, spune Radu Zlatian, responsabil de comunicare al companiei Softronic.

Anul trecut, compania a construit primul tren electric (Hyperion), finanţat de Garanti Bank cu 4,3 mil. euro.

Noua garnitură electrică va fi vândută companiei Softrans, din grupul Softronic.

Softronic este o afacere antreprenorială româ­nească, cel mai mare acţionar fiind Ionel Ghiţă, care deţine 30% din capital. Alţi doi antreprenori, Ion Gîrniţă şi Augustin Popescu, au fiecare o participaţie de 26,69%, iar Oana Miulescu are un pachet de 16,5% din titluri.

Softronic a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 115 mi­l. lei, în creştere cu 4,3%. Profitul net estimat pentru anul în curs este de 3,5 mil. lei, după ce anul trecut Softronic a avut un câştig de 2,7 mil. lei.

Înfiinţată în 1991 la Craiova, Softronic are aproape 200 de angajaţi şi îşi vinde în prezent locomotivele electrice în Ungaria şi Turcia, dată fiind lipsa de cerere de pe piaţa locală.