Investitorii au trecut de la agonie la euforie într-o singură zi

Autor: Radu Bostan 10.07.2015

Bursele internaţionale au revenit pe creştere ieri, mai ales cele europene, care au afişat un plus de până la 3% după mai multe zile în care indicii s-au aflat sub presiune pe fon­dul incerti­tu­dinii din Grecia şi al tur­bu­lenţelor de pe piaţa chineză.

Bursele chineze, care au pierdut o treime din capitalizare în ultimă lună, au afişat miercuri-noapte cea mai rapidă re­ve­nire din ultimii şase ani, după inter­venţia autorităţilor de stat pentru a spori lichi­ditatea şi a bloca operaţiunile spe­cu­la­tive. Indicele pieţei din Shanghai a în­chis pe plus cu 5,7% după ce cu o zi înain­te se prăbuşise cu 7,1%.

Pieţele din zona euro au condus plu­to­nul creşterilor de ieri, investitorii ră­su­flând mai uşor după ce guvernul de la Ate­na a trimis semnale că este deschis unui compromis cu creditorii interna­ţio­nali. Indicele DAX -  Frankfurt a crescut cu 2%, în timp ce indicele CAC40 - Pa­ris a avansat cu 2,4%. Pe pieţele din Mi­lano şi Madrid avansul a fost de 2,7%.

„Volatilitatea reflectă ştirile care se succed rapid şi care imprimă o anumită emo­tivitate pieţei. În prezent, acesta este registrul normalităţii. Când viitorul va deveni mai predictabil, şi pieţele vor îngloba mai multă informaţie şi mai puţină emoţie“, a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În restul Europei, pieţele au crescut mai timid, cu un avans de doar 0,4% al indicelui WIG30 al bursei de la Varşovia, dar de 1,95% al indicelui BUX de pe bursa de la Budapesta. Pe Bursa de la Bucureşti, indicele de referinţă BET a scăzut uşor, cu 0,04%, pe fondul deprecierii cu 5% a acţiunilor Electrica (EL) în ziua ex-dividend. Cotaţiile celor mai multe blue-chips româneşti au rămas relativ constante, într-o piaţă cu lichiditatea în scădere cu 20% faţă de ziua precedentă.

Bursa din New York a deschis ieri după-amiază (ora României) cu o creştere prudentă, după ce cu o zi înainte şedinţa de tranzacţionare a fost suspendată timp de trei ore şi jumătate din cauza unor probleme tehnice. Indicele S&P500 a avansat cu 0,8%, după ce în ziua anterioară pierduse 1,6%, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,9%, iar Nasdaq Composite al bursei NASDAQ afişa un plus de 1% la începutul zilei.

Cotaţia Brent a petrolului pe bursa de la Londra a crescut ieri cu 3%, până la 58 dolari/baril, semnalul unei uşoare reveniri de la minimele ultimelor trei luni.