Finanţele au împrumutat 300 mil. lei de la bănci la un randament în creştere

Autor: Liviu Popescu 10.07.2015

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 de milioane de lei (echivalentul a 67 mil. euro) de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa în iulie 2016, la un nivel mediu ponderat al randamentului de 1,55% pe an. Randamentul este în creştere faţă de nivelul de la finele lunii iunie, când a avut loc precedenta licitaţie cu astfel de titluri. La licitaţia anterioară cu certificate de trezorerie cu discount pe scadenţă asemănătoare, statul s-a împrumutat la un randament de 1,22% pe an.

La licitaţia de ieri, băncile au plasat oferte de 1,2 miliarde de lei, însă statul a împrumutat doar suma planificată. „Performanţa bună a datoriei suverane din ţările periferice ale zonei euro este posibil să fie transmisă într-o evoluţie pozitivă pentru titlurile de stat în lei“, scriu analiştii ING într-un raport. Săptămâna aceasta, Finanţele au respins pentru a doua oară anul acesta toate ofertele primite de la bănci în cadrul unei licitaţii cu obligaţiuni de stat cu scadenţa pe şase ani, prin care intenţionau să atragă 300 de milioane de lei.

Pentru luna iulie, Trezoreria şi-a propus să atragă 2,5 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. Luna trecută, statul a împrumutat aproape 2 miliarde de lei prin certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. Pentru acest an, finanţele şi-au propus să atragă 40 de miliarde de lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.