Statul a cheltuit peste 315 milioane de lei în ultimii cinci ani cu indemnizaţiile de şomaj ale absolvenţilor care nu şi-au găsit un loc de muncă

Autori: Mihaela Pascari , Adelina Mihai 10.07.2015

Peste 300.000 de tineri absolvenţi ai unui ciclu de învăţământ (liceu, facultate sau şcoală profesională) s-au înscris din 2011 până în prezent la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a primi indemnizaţii de şomaj din cauză că nu şi-au găsit un loc de muncă.

Lipsa joburilor din economie a adus cheltuieli de peste 315 mil. lei înregistrate la bugetul de stat, în condiţiile în care, în fiecare an, între 70.000 şi 80.000 de tineri absolvenţi cu vârste de peste 16 ani vin cu adeverinţe la agenţiile de şomaj care să justifice că au vrut să se angajeze, dar nu au reuşit.

Deşi piaţa muncii s-a mai dezmorţit în ultimii ani, iar companiile au început să recruteze în special absolvenţi de facultăţi tehnice (inginerie, telecomunicaţii, IT), absolvenţii de liceu care rămân doar cu acest nivel de studii îşi găsesc mai greu un loc de muncă. Motivul?

„Absolvenţii de liceu îşi găsesc mai greu un loc de muncă, iar cele la care se pot raporta sunt adesea joburi pentru persoane necalificate. Din păcate, absolvenţii de liceu sunt mai reţinuţi în a accepta orice ofertă. Este dificil pentru absolvenţii de liceu să îşi găsească de muncă şi în condiţiile în care în timpul liceului nu au primit consiliere şi sprijin pentru orientare profesională“, a spus Raluca Peneş, HR Coordonator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

Un absolvent al unei forme de învăţământ care şi-a căutat un loc de muncă şi nu a reuşit să se angajeze (într-un interval de 60 de zile de la absolvire) şi are un document care să ateste acest lucru primeşte o indemnizaţie lunară de şomaj de 250 de lei pe lună, timp de şase luni.

Cele mai multe dosare de şomaj pentru absolvenţi au fost depuse în anul 2013, când în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistraţi circa 82.600 de tineri. Ulterior, numărul acestora a revenit în jurul a 70.000 de tineri pe an.

În perioada 2011- 2014, circa 350.000 de absolvenţi de liceu – aproape cât două promoţii - nu au promovat examenul de bacalaureat, iar foarte puţini dintre cei respinşi s-au înscris sau au promovat examenul din mai multe încercări, potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei. Aşa-numitul „dezastru de la bac“ s-a transpus imediat în costuri suplimentare pentru stat, care este ne­voit ca, pe lângă banii pierduţi în pregătirea unor tineri care nu au reuşit să promoveze examenul maturităţii (învăţământul de stat fiind gratuit), să le plătească şi indemnizaţiile de şomaj. Angajatorii îi sfătuiesc pe tineri să încerce să depună eforturi din timp pentru a afla ce îşi doresc să facă specific în viaţă, iar pentru a se decide pot apela în prezent la mai multe tipuri de instru­mente, cum ar fi testele gratuite pe care le găsesc pe internet sau programele de orientare vocaţională şi de carieră.

„Tinerii trebuie să recurgă la diverse teste de abilităţi şi de personalitate, să se cunoască pe sine şi să îşi descopere punctele tari sau slabe. Pe baza acestor constatări, să îşi facă un mic plan de actiune. Apoi, odată clarificaţi cât de cât, să încerce să acumuleze experienţă, chiar dacă experienţa constă în a lucra voluntar o săptămână undeva. Trebuie realmente să «vâneze» programe de voluntariat şi internship şi orice fel de proiecte“, a explicat Sorin Faur, HR Director pentru regiunea Balcani în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO. El a mai adăugat că tinerii mai pot accesa platforme gratuite de e-learning şi chiar se pot interesa de opţiunile de finanţare pe care le au dacă decid să intre în antreprenoriat.

Bacău, Prahova, Iaşi sau Dolj sunt judeţele care au furnizat, în ultimii cinci ani, cei mai mulţi absolvenţi care au intrat imediat în şomaj, potrivit datelor ANOFM. La polul opus este situaţia din judeţele Ilfov, Tulcea, Arad sau Ialomiţa.

„Judeţele din Moldova, cu excepţia municipiului Iaşi, au un grad economic de dezvoltare mai scăzut şi automat un număr diminuat de locuri de muncă disponibile. Dificultatea găsirii unui loc de muncă în zona Moldovei este generalizată la toate vârstele, mai ales în cazul persoanelor care nu au un background profesional foarte puternic, adică nu sunt cei mai buni în ceea ce fac“, a mai explicat Raluca Peneş de la Smartree.

În primele cinci luni ale acestui an, în evidenţele ANOFM au intrat peste 2.400 de absolvenţi care au în prezent statut de şomeri.

La finalul lunii mai, rata şomajului a ajuns la 4,9%, în evidenţele ANOFM fiind înregistraţi peste 445.000 de şomeri (dintre care 87.000 primesc indemnizaţii).

Anul trecut statul a cheltuit cu ajutoarele de şomaj 1,6 mld. lei.