Economiile în dolari, de şase ori mai profitabile decât cele în lei

Autor: Liviu Popescu 10.07.2015

Un depozit de 2.100 de dolari (8.000 de lei la cursul din ianuarie) constituit în prima lună a anului, a adus un câştig din dobândă de doar 15 dolari (60 de lei) până în prezent, însă aprecierea monedei americane, de 8% în intervalul ianuarie-iunie, a adus în buzunarul deponentului încă 500 de lei.

Pe de altă parte, pentru un depozit în euro pe scadenţă asemănătoare, deponentul a câştigat doar 50 de lei în condiţiile în care euro a pierdut teren în faţa monedei naţionale. Pentru un depozit în lei de aceeaşi valoare, câştigul a fost de 100 de lei.

„Speculaţia pe pieţele valutare este bine să fie lăsată în mâna celor care fac zilnic acest lucru. Dacă obiectivul principal al investiţiei este siguranţa, atunci probabil că cea mai bună strategie este să-ţi diversifici plasamentele, şi în euro, şi în dolari şi în lei, pentru că în acest fel mişcările eventuale se compensează“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.  Depozitele noi în lei atrase de băncile locale însumau 7 mld. lei în mai, în timp ce economisirile în euro ajungeau la echivalentul a 4,4 mld. lei, iar cele în monedă americană la 560 mil. lei.