Hidroelectrica şi Alro redeschid în instanţă „rana“ contractelor bilaterale. Miza sunt 147 mil. lei sub formă de beneficii nerealizate

Autor: Radu Bostan 13.07.2015
Hidroelectrica, cel mai mare pro­du­cător de energie din România, aflat în insol­venţă, şi combinatul de aluminiu Alro Slatina (sim­bol bursier ALR), cel mai mare con­su­mator de energie din ţară, revin în instanţă în luna septembrie pentru a tranşa din nou, ca adversari, problema contractelor de achiziţie a energiei de dinainte de 2012.
 
Aceste contracte sunt identificate de pro­ducătorul de energie ca unul dintre motivele intrării sale în insolvenţă în urmă cu trei ani.
 
Miza litigiului este suma de 147 milioane de lei, care Hidroelectrica pretinde că ar re­pre­zenta beneficii nerealizate, adică dife­renţa dintre preţul pieţei şi preţul prevăzut de con­tractul bilateral prin care a aprovizionat cu energie producătorul de aluminiu, potrivit unui raport emis de Alro în luna mai. Potrivit ra­portului din anul 2012 privind cauzele in­trării în insolvenţă, administratorul judiciar al Hi­droelectrica susţine că veniturile ne­reali­zate din relaţia cu Alro s-au ridicat la 274 mi­lioane de lei.