Statul respinge comisionul de 1.000 euro/şedinţă pentru boardul Electrica

Autor: Roxana Pricop 13.07.2015

Statul român a respins în AGA din 9 iulie propunerea consul­tan­ţilor de la AT Kearney privind remuneraţia membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al grupului de distribuţie Electrica (EL), soli­citând amânarea discuţiilor pentru următoarea AGA.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare acţionar al Electrica, cu o deţinere de 48,78% din capital (168, 7 mil. acţiuni). Pro­punerea supusă votului acţionarilor şi avizată anterior de CA-ul Elec­trica consta într-o remuneraţie fixă lunară în valoare brută de 3.000 de euro pentru fiecare membru de CA, la care se adăuga un co­mi­sion de participare per şedinţă în valoare brută de 1.000 de euro. Co­misionul de participare s-ar fi aplicat la toate şedinţele oficiale ale CA. Atât participarea fizică cât şi participarea prin conferinţă audio-video sau doar audio ar fi fost considerate participări valide la sedinţă şi eligibile pentru plata comisionului de participare. De asemenea, re­mu­neraţia membrilor de CA era completată de încă un comision brut de 1.000 de euro pentru participare per şedinţă de comitet din cadrul CA.

Fiecare dintre cei cinci membri ai Con­siliului de Administraţie al Elec­trica face parte din trei comitete consultative: de nominalizare şi re­munerare (Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cris­tian Buşu), de audit (Cristian Buşu, Victor Vlad Grigorescu, Arielle Malard de Rothschild) şi de strategie (Michael Boersma, Victor Vlad Grigorescu, Victor Cionga).

WikiZF: Profilul companiei Electrica

Tot în AGA din 9 iulie, acţionarii Electrica au aprobat planul de in­vestiţii pentru 2015, în valoare de 860 mil. lei. Acest plan de investiţii este cu 30% mai mare decât proiectul iniţial, care a fost respins de acţio­narii în AGA din aprilie pe motiv că era prea redus comparativ cu angajamentul din prospectul de listare. Potrivit prospectului de ofertă de vânzare de acţiuni prin care compania a atras 1,9 miliarde de lei de la investitorii locali şi de pe bursa din Londra în vara anului trecut, Electrica anunţa investiţii de 1,39 miliarde de lei în 2015, şi un total de 6,2 miliarde de lei de-a lungul perioadei 2014-2018.

Cea mai mare parte din investiţii, adică 773 milioane de lei, ar urma să meargă către distribuţia de energie.

Acţiunile Electrica au închis şe­dinţa de tranzacţionare de vineri în creş­tere cu 1,6% până la o cotaţie de 12 lei/titlu. Compania are o capita­lizare bursieră de 4,15 miliarde de lei.