Un fond mutual a câştigat 13% într-un an mizând pe acţiuni şi depozite bancare

Autor: Roxana Pricop 13.07.2015

Fondul STK Europe a marcat cel mai ridicat randament din rândul fondurilor de acţiuni, de 13,2% în ultimele 12 luni, investind în acţiuni ale companiilor de petrol şi gaze din Marea Britanie şi Austria şi în depozite bancare.

Bursa de la Bucureşti a avut o evoluţie modestă în ultimele 12 luni (30 iunie 2014 -30 iunie 2015). Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni româneşti, s-a apreciat cu 4%. Cu toate acestea, mai bine de jumătate din fondurile de acţiuni au reuşit să obţină randamente mai mari decât cele aduse de indicele BET, graţie fie expunerii pe pieţele externe de acţiuni, care au supraperformat bursei de la Bucureşti, fie plasamentelor în anumite acţiuni româneşti care s-au desprins de pluton şi au adus randamente şi de 36% în ultimele 12 luni.

Următoarele clasate sunt fondurile de acţiuni Erste Equity cu un câştig de 7,8% în ultimele 12 luni şi BT Maxim cu un randament de 5,5%. Principalele investiţii ale Erste Equity sunt la 30 iunie acţiunile Romgaz, care s-au apreciat cu 5% în ultimul an. BT Maxim are pe primul loc în portofoliu acţiunile BRD, urmate de Banca Transilvania şi de Fondul Proprietatea. Acţiunile BRD au urcat cu 14% în ultimele 12 luni, în timp ce titlurile Banca Transilvania au câştigat 36%.