Ministerul Energiei vrea să reînvie investiţiile în energia verde cu proiecte „mici, dar multe”

Autor: Carol Dan 13.07.2015

După ce investiţiile în proiectele mari de producere a energiei din surse regenerabile s-au prăbuşit,  Ministerul Energiei vrea să încurajeze proiectele „mici dar multe”.

„Vrem să dăm drumul din nou investiţiilor în energia regenerabilă. Pe scurt, vrem investiţii de dimensiuni mici , dar multe, în energie verde, care să ajute la echilibrarea sistemului”, spune Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Energia verde a fost singurul domeniu care a înregistrat un boom în perioada crizei, în perioada 2009-2014 fiind realizate investiţii de circa 7 miliarde de euro în acest domeniu, mai ales în parcuri eoliene şi solare.

Statul a decis însă în 2013 să reducă sprijinul pentru energia regenerabilă, după ce mari consumatori de electricitate precum Alro Saltina sau ArcelorMittal Galaţi s-au plâns că plătesc prea mult pentru energia verde. După ce Guvernul a limitat sprijinul acordat prin schema certificatelor verzi, investiţiile în sector s-au prăbuşit. Multe companii producătoare de energie alternativă spun că până la sfârşitul acestui an e posibil că vor intra în insolvenţă sau faliment dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc.