Activele Allianz-Ţiriac s-au majorat cu 13% anul trecut

Autor: Anelis Baciu 14.07.2015

Compania de asigurări Allianz-Ţiriac, liderul pieţei locale, avea anul trecut active în valoare de 2,3 miliarde de lei (515 mil. euro), cu 13% mai mult decât anul precedent, potrivit raportului companiei. Majorarea deţinerilor Allianz a venit pe fondul avansului plasamentelor financiare, dar şi al activelor necorporale.

Asigurătorul avea plasamente financiare în valoare de 1,7 miliarde de lei (390 mil. euro) anul trecut, cu circa 17% mai mari decât în 2013, în timp ce activele corporale s-au dublat într-un an şi au ajuns la 5 milioane de lei. De altfel, cea mai mare parte a activelor Allianz-Ţiriac stau în plasamente, acestea reprezentând mai mult de 75%. Asigurătorul a preferat plasamentele fără risc şi a investit anul trecut în titluri de stat şi în depozite. Pentru titlurile de stat în valută compania a obţinut un randament de 0,5 şi 1,1% pe an, în timp ce în cazul titlurilor denominate în lei câştigul anual a fost de 1,1-6,8%.

Depozitele au generat dobânzi mai mici, de sub 1% pentru sumele plasate în euro, în timp ce la lei câştigul a ajuns la 1,2% pe an. O pondere de 10% în total active au şi creanţele, adică bani pe care compania trebuie să îi încaseze. Creanţele se ridicau la 240 milioane de lei anul trecut, nivel similar cu cel înregistrat în 2013. Allianz-Ţiriac se numără printre asigurătorii cu cele mai mari deţineri de active, alături de Omniasig şi NN Asigurări, fosta ING Asigurări.

La polul opus cele mai mici valori ale activelor sunt înregistrate de ABC Asigurări, Asimed sau Signal Iduna, businessurile acestor companii fiind destul reduse. Companiile locale de asigurări deţineau anul trecut active de 18 miliarde de lei (4,1 mld. euro), în creştere cu 3%, potrivit ASF. Activele din asigurări reprezintă circa 3% din Produsul Intern Brut (PIB).