Constantin anunţă investiţii de 550 milioane euro în reţeaua de irigaţii

Autor: Andrei Mazurchievici 15.07.2015

"De miercuri vor fi disponibile aplicaţiile care se pot depune pe site-urile Agenţiei pentru Investiţii Rurale. Una dintre măsuri este cea care furnizează sprijin pentru activităţi neagricole în zonele rurale, cu o alocare de 44 de milioane de euro, măsură care se referă la investiţiile noi care se pot face în agricultură şi care pot aduce celor interesaţi investiţii în agricultură de până la 70.000 de euro, 100%nerambursabili, pentru activităţile non-agricole. A doua măsură este măsura 6.4, Investiţii în crearea şi dezvoltarea neagricolă, de această dată pentru întreprinderile existente în mediul rural, cu o finanţare care poate ajunge până la 200.000 de euro, valoarea nerambursabilă putând ajunge până la 90%. Cea mai importantă măsură se referă la măsura 4.3, Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice. Mai exact litera a, irigaţii. Practic, alocarea totală pe care o avem pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală din 2014 până în 2020 este de 435 de milioane de euro, cu o contribuţie europeană de 370 de milioane de euro, la care se adaugă contribuţia de la bugetul de stat", a spus Constantin.

Potrivit ministrului, aceste sume se adaugă la un program de irigaţii pe care ministerul de resort l-a început acum doi ani de zile, în valoare de 119 milioane de euro.

"După ce vom reuşi să facem implementarea acestor sume, practic vorbim de infrastructura de irigaţii reabilitată în peste 314.000 de hectare la nivel naţional. După implementarea fazei a doua, prin deschiderea fondurilor pe perioada 2014-2020, vizăm reabilitarea a încă 430.000 de hectare, ajungând să acoperim toată infrastructura secundară pe care o avem pe zona de irigaţii", a completat Constantin, care a menţionat că în urma deschiderii celor 10 măsuri din PNDR de până acum, 884 de milioane de euro vor fi disponibile pentru investiţii în agricultură.

Daniel Constantin a afirmat că în perioada septembrie-octombrie România va primi un răspuns în ceea ce priveşte proiectele depuse pentru Planul Juncker.

"Aşteptăm cu nerăbdare rezultatul pe care îl vom avea ca urmare a aplicării unui program pentru Planul Juncker, înţeleg că rezultatele vor fi undeva prin septembrie-octombrie. Dacă vom avea succes, atunci vom trece şi la reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii. Suntem pe cale de a rezolva infrastructura secundară, 700 şi ceva de mii de hectare vor fi gata. Pe Planul Juncker, dacă proiectul nostru nu este aprobat, avem trei variante: parteneriatul public-privat, eventuale împrumuturi pe care le-ar face statul, pe care nu vreau să o iau în considerare, iar cea de-a treia variantă se referă la un proiect de lege pe care îl avem în Parlament, prin care să se aloce un buget mai mare pentru irigaţii pe infrastructura principală", a subliniat Constantin.