Valoarea alimentelor disponibile pe piaţă în primul semestru a crescut la 11,5 mld. euro

Autor: Andrei Mazurchievici 14.07.2015

"Valoarea mărfurilor disponibile în primele şase luni ale anului a crescut la 11,5 miliarde de euro, faţă de 10 miliarde de euro în 2014. Aceste cifre certifică faptul că reducerea TVA la produsele alimentare a fost benefică. Dincolo de scăderea preţurilor, suntem pe cale de a ne atinge un obiectiv, cel de relansare a consumului, de scoatere la suprafaţă a zonei gri a economiei", a spus Constantin.

Datele INS arată că faţă de mai preţurile alimentelor au scăzut cu 8,2% în iunie, prima lună în care s-a aplicat TVA redus pentru aceste produse.

La 1 iunie a intrat în vigoare reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%. Măsura a determinat, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen, o scădere medie a preţurilor de 11% şi o creştere de 17% a numărului de produse vândute, în prima jumătate a lunii iunie.

Retailerii au anunţat că reducerea TVA va duce la o scădere a preţurilor cu 12%.