Nokia va reveni pe piaţa telefoanelor inteligente

Autor: Aurelian Mihai 15.07.2015

Compania finlandeză Nokia a început, oficial, căutarea unui partener cu ajutorul căruia să revină în piaţa smartphone-urilor cu noi produse. Producerea, vânzarea şi promovarea viitoarelor modele de smartphone urmează să cadă în sarcina viitorului partener, în timp ce Nokia se va ocupa doar cu partea de proiectare la nivel de design şi tehnologie. Cât despre posibili candidaţi, un prim nume ar fi gigantul Foxconn, la care Nokia a apelat deja pentru producerea sub licenţă a tabletei Nokia N1 bazate pe Android.

Astfel, viitoarele modele de telefon Nokia vor fi de fapt dispozitive produse sub licenţă, în fabricile partenerilor din China sau din alte regiuni. Potrivit acordului semnat cu Microsoft, Nokia nu poate livra noi modele de smartphone mai devreme de toamna anului viitor, astfel că deocamdată nu putem vorbi decât despre pregătiri la stadiu incipient. Totuşi, vestea reprezintă o întoarcere la 180° faţă de atitudinea afişată în luna aprilie, când oficialii companiei încă negau existenţa unui plan pentru revenirea în piaţa smartphone-urilor.

Cândva cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, Nokia a cedat companiei Microsoft divizia sa de terminale mobile şi întreg portofoliul de produse. Tranzacţia încheiată în anul 2014 pentru suma de 7,2 mili­arde dolari a lăsat compania finlandeză şi cu interdicţia de a mai proiecta şi comercializa dispozitive smartphone. Acordul semnat cu gigantul american expiră însă în anul 2016, Nokia putând reveni la activitatea pentru care este cel mai bine cunoscută.