O statistică ascunsă iese acum la iveală: Şomajul în rândul tinerilor din România, mai mare decât media din statele Uniunii Europene

Autor: Adelina Mihai 16.07.2015

Cu o rată a şomajului de doar 6,8% înre­gis­trată la nivel naţional şi cu mai puţin de 630.000 de şomeri, România ocupă o poziţie fa­vorabilă în rândul statelor din Uniunea Europeană, aflându-se pe locul opt în topul statelor cu cele mai mici rate ale şomajului. Deşi, în general, ţara noastră oocupă o poziţie mai bună la capitolul şomaj decât state pre­cum Franţa (cu o rată a şomajului de 10,3%), Polonia (9%) sau chiar Olanda (7,4%), România este pe o poziţie nefavorabilă atunci când vine vorba de şomajul în rândul tinerilor. Astfel, potrivit datelor raportate de Institutul de Statistică la Eurostat (biroul de statistică al Comisiei Europene), rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste de sub 25 de ani este de 24% în România, peste media europeană de 22,2%. Totuşi, situaţia din România este mai bună decât cea din state precum Spania (cu un şomaj record în rândul tinerilor, de 53%), Grecia (52%) şi Croaţia (45%).

Rata şomajului furnizată de INS este calculată conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) şi include persoanele care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au loc de muncă, pot să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi şi-au căutat activ un loc de muncă în ultima lună.

O explicaţie a şomajului scăzut din România prin comparaţie cu cel din alte state o reprezintă faptul că mulţi români îşi doresc să aibă un loc de muncă, dar nu fac niciun efort pentru a-şi găsi o slujbă sau nu vor să înceapă să lucreze în viitorul apropiat, de aceea nu sunt prinşi în statistici. Astfel, anul trecut, 380.000 de români se aflau în această situaţie şi formau „forţa de muncă potenţială adiţională“, majoritatea fiind persoane din mediul rural care nu îşi caută activ un loc de muncă şi care aşteaptă, în general, să primescă oferte de muncă de la angajatorii care vin să îi angajeze sezonier.

O analiză a ratei şomajului pe termen lung (care include persoanele care au stat mai mult de un an în şomaj) în statele din Uniunea Europeană arată că, din nou, România este pe o poziţie favorabilă. Astfel, cu o rată a şomajului de lungă durată de doar 2,8%, ţara noastră are o poziţie mai bună decât alte 18 state din Uniunea Europeană. În topul statelor cu cei mai mulţi şomeri de lungă durată se află din nou Grecia (cu o rată de 19,5% pe termen lung), Spania (12,9%), Croaţia (10,1%), Slovacia (9,3%), Portugalia (8,4%) şi Italia (7,8%).