Iohannis la Belgrad: România poate şi este interesată să exporte mai multă energie electrică în sud – estul Europei

Ziarul Financiar 17.07.2015

„România este interesată de perspectiva efectuării unor exporturi (mai mari – n. red.) de energie electrică către Serbia, respectiv către piaţa regională din sud-estul Europei. Exportul se poate realiza prin intermediul companiilor specializate care activează pe cele două pieţe“, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis la Belgrad, după o întâlnire cu omologul său sârb Tomislav Nikolic (foto dr.)

Cei doi preşedinţi au discutat despre proiectele economice comune, între care autostrada Timişoara - Belgrad, cooperarea transfrontalieră şi interconectivitatea energetică, dar şi despre minoritatea română din Serbia. România sprijină fără rezerve începerea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, a reiterat preşedintele român. În primele cinci luni ale anului exportul de energie electrică al României a crescut cu 27%, an/an, la 156 mil. euro.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a redus recent cu până la 8,93 lei/MWh componenta de introducere a energiei electrice în reţea, ceea ce va conduce la scăderea preţului şi la creşterea exporturilor. România a exportat anul trecut 7,5 TWh de energie electrică, cel mai mare nivel din ultimii zece ani, a căror valoare a fost de circa 250 mil. euro. Principalele destinaţii pentru energia produsă în România au fost anul trecut Bulgaria (3.800 GWh), Serbia (2.300 GWh) şi Ungaria (1.000 GWh).