Picnic cu filme la Grădina Botanică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 16.07.2015

Teatrul itinerant Ţăndărică în Herăstrău

Teatrul itinerant Ţăndărică în Herăstrău se află, până în 19 iulie, în Parcul Herăstrău (intrarea principală din Piaţa Charles de Gaulle), unde cei mici se pot bucura de frumoasele poveşti din cadrul stagiunii de vară (foto 1).

Stagiunea de Vară este unul dintre evenimentele care marchează Aniversarea de 70 de ani a Teatrului Ţăndărică şi se desfăsoară în perioada mai - septembrie 2015.

Scopul stagiunii este acela de a facilita accesul copiilor la spectacole, motiv pentru care Teatrul Itinerant Ţăndărică se va afla, pe toată perioada verii, în cele mai importante parcuri din Bucureşti. 

 

Deschiderea Institutului Cultural Român de la Beijing

Secretarul de stat Radu Podgorean a participat marţi, 14 iulie 2015, la deschiderea Institutului Cultural Român de la  Beijing. Noul institut cultural românesc în străinătate, cel de-al 18-lea, reprezintă prima prezenţă culturală instituţională a României nu numai în China, ci şi pe continentul asiatic.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Ministerului Afacerilor Externe din R. P. Chineză, ai autorităţilor locale şi ai mediului academic, inclusiv experţi chinezi în limba şi literatura română, ziarişti. Programul manifestării a inclus alocuţiuni susţinute de oficialii român şi chinez, mesajul preşedintelui ICR, vernisajul expoziţiei de grafică şi tapiserie Tradiţie şi Modernitate semnată de Mircia Dumitrescu şi Anna Maria Orban.

În discursul său, secretarul de stat Radu Podgorean a subliniat că deschiderea Institutului Cultural Român de la Beijing este un moment cu o semnificaţie remarcabilă în ansamblul relaţiilor româno-chineze şi, în acelaşi timp, un deschizător de drum pentru diversificarea şi consolidarea acestor legături, prin promovarea diplomaţiei culturale, componentă esenţială a diplomaţiei moderne.

Mesajul transmis de preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, cu această ocazie a evidenţiat că Institutul Cultural Român de la Beijing va continua o valoroasă tradiţie, va face cunoscută excelenţa românească în noile domenii ale culturii în sens larg şi va avea, astfel, un rol strategic în reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate.

 

Pe 15 iulie a pornit Caravana Muzeelor!

Aflată la a patra ediţie, Caravana Muzeelor invită copiii de 6-10 ani să cunoască mai bine Bucureştiul. Astfel, opt muzee bucureştene vor găzdui, pe durata vacanţei de vară, ateliere de educaţie cultural-artistică (foto 2-6). Caravana Muzeelor 2015 este organizată de Global Mindscape, Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB), Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar, Muzeul Naţional al Pompierilor – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Muzeul Naţional Tehnic Prof. Inginer Dimitrie Leonida.

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor în perioada 15 iulie - 4 septembrie 2015, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore). Prin intermediul jocului şi al artelor copiii vor descoperi, pe înţelesul lor, câteva secrete ale muzeelor şi tehnici artistice inspirate de obiectele de preţ găzduite de acestea. Pe care, fireşte, le vor experimenta: cu pensula în mână şi foaia albă în faţă, prin lucrări în creion, pastel, tempera, modelaj sau chiar linogravură. Caravana Muzeelor a fost iniţiată în anul 2012, numărul de muzee implicate fiind de cinci. O noutate a acestei ediţii este implicarea amplă a Muzeului Municipiului Bucureşti: cinci sedii ale acestei instituţii importante pentru cunoaşterea oraşului participă în proiect pentru prima dată, găzduind grupurile de copii curioşi şi creativi.

Atelierele de vacanţă debutează în zilele de 15-17 iulie la Muzeul Theodor Aman (MMB), unde povestim despre Viaţa cotidiană în lucrările lui Theodor Aman: descoperim viaţa cotidiană în Bucureştiul secolului al XIX-lea prin intermediul lucrărilor realizate de Theodor Aman, artist apreciat în epocă şi fondator al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, iar în cadrul aplicaţiilor practice abordăm pictura pe lemn faţă-verso şi linogravura.

La Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar (22-24 iulie) copiii au ocazia să descopere stilul inconfundabil al artistului Vasile Grigore, personalităţi portretizate de diverşi artişti, precum detalii despre colecţia de artă tradiţională românească. La ateliere abordăm tehnici speciale: pictăm cu acrilic pe placaj preparat de formă pătrată sau decorăm o trăistuţă: învăţăm să realizăm o bordură cusută, apoi pictăm motive decorative pe câmpul central.

A treia săptămână (29-31 iulie) este dedicată ciclului intitulat Istoria unei familii, mai precis familiei Macovei: Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (MMB). Vizităm clădirea care adăposteşte colecţia arhitectului diplomat Pompiliu Macovei şi a soţiei acestuia, pictoriţa Ligia Macovei, iar la aplicaţia practică pictăm cu acrilic pe carton pânzat inspiraţi de picturile din muzeu. Pasiunea de a colecţiona a celor doi soţi Macovei a început cu arta populară. Vom păşi pe urmele lor, iar la atelierul de joi, 30 iulie, vom picta un vas de ceramică decorat cu motive tradiţionale româneşti.

 

În august şi septembrie 2015 Caravana Muzeelor se opreşte la temele:

Foişorul de Foc şi destinul pompierilor – 5-7 august

Istoria unei familii: familia Storck – 12-14 august

Descoperim ştiinţa prin artă la Muzeul Tehnic – 19-21 august

Istoria unei familii: familia Nottara – 26-28 august

De la fereastra Palatului Suţu – 2-4 septembrie

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932

Taxa de participare (include materialele folosite şi accesul în muzeu): 10 lei/ copil/ atelier

Detalii: https://caravanamuzeelor.wordpress.com

 

Weekend cu filme la Grădina Botanică

Pe final de iulie, oraşul se pregateşte de evadare. Filmele scurte se instalează pe iarbă, iar Gradina Botanică e gata să primească mii de cinefili într-un cadru de poveste. Marele Picnic ShortsUP e migrarea firească a spectatorilor din sălile de cinema închise pe iarba grădinii, pentru a viziona scurtmetrajele premiate pe pături, sub cerul liber. A doua ediţie a celui mai mare picnic cinematografic are loc vineri, 24 iulie şi sâmbăta, 25 iulie, începand de la ora 18.00. Se anunţă un weekend plin cu scurtmetraje, muzică live şi jocuri (foto 7, 8).

Anul acesta picnicul ShortsUP​ se extinde la doua zile şi îşi propune să reinterpreteze spaţiul Grădinii Botanice prin film, muzică şi alte arte prietene cinemaului. Un ecran gonflabil va fi ancorat printre copacii şi vegetaţia primitoare, pentru a crea sala de cinema preferată a sezonului de vară, cu vedere spre filme scurte şi cer înstelat.

Dorinţa de evadare şi călătorie – doua nevoi adânc înrădăcinate în ADN-ul omului modern, se vor regăsi sub formă de comedie, ficţiune, animaţie şi romance în selecţia de film a marelui picnic. Cei care n-au apucat încă să plece în vacanţă îşi vor lua porţia de libertate din scurtmetrajele cu dor de ducă proiectate la ShortsUP. Două programe diferite vor rula vineri, 24 iulie şi sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30 până la 23.30.

Vineri şi sâmbătă, publicul va putea explora Grădina Botanică într-o serie de tururi ghidate desfăşurate între 18.00 şi 21.30. Nu vor lipsi jocurile de iarbă verde şi gustările de picnic adunate într-un food-court cu opţiuni diverse. Muzica se va auzi live, în seara de sâmbătă, când spectatorii sunt invitaţi să prelungească desfătarea cinematografică prin dans. Tot sâmbătă, Grădina Botanică va prinde viaţă de-a binelea printr-un joc de lumini inspirat de sutele de nuanţe ale spaţiului verde care va înconjura evenimentul.

Pentru a ocupa un loc confortabil pe iarbă, cinefilii sunt sfătuiţi să vină înarmaţi cu pături, cu menţiunea că acestea vor putea fi cumparate si de la eveniment.

Biletele la Marele Picnic pot fi achizitionate in avans prin MyTicket si Eventim la pretul de 20 de lei/ seara sau 35 lei/abonament dar si la fata locului la pretul de 25 de lei/ seara sau 40 lei/abonament, in limita locurilor disponibile.