Lichiditatea mică de pe AeRO ţine investitorii departe de firmele cu potenţial de creştere

Autor: Radu Bostan 17.07.2015

Capitalizarea mică şi ponderea redusă a acţiunilor libere la tranzacţionare ale firmelor listate pe AeRO fac ca investitorii să ocolească segmentul alternativ al bursei de la Bucureşti, astfel că lichiditatea zilnică a pieţei destinate start-up-urilor nu depăşeşte 25.000 de lei, sau 0,08% din capitalizare.

Pe AeRO se găsesc o companie de IT, cel mai dinamic sector, şi două firme de curierat care sunt conectate la creşterea în ansamblu a economiei, iar începând de ieri şi obligaţiuni corporative cu dobânda de 12%, de departe cea mai mare din piaţă.

Acţiunile şi bondurile de pe sistemul alternativ au însă slabe şanse să intre în vizorul investitorilor, care fie nu pot intra în companii atât de mici, fie odată intraţi, nu mai găsesc contraparte pentru a putea face un exit.

„Deşi ar fi interesante firmele de pe AeRO, investitorii care au rămas în piaţă sunt interesaţi de lichiditate“, spune Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la SSIF Broker Cluj. „Noi avem probleme şi cu unele simboluri de la categoria Premium a pieţei principale.“