Eurobank va cumpăra divizia Alpha Bank din Bulgaria pentru 1 euro

Autor: Radu Racu 17.07.2015
Banca grecească Eurobank, care deţine în România Bancpost, va cumpăra circa 80 de filiale deţinute de rivala Alpha Bank în Bulgaria, a declarat o sursă din conducerea instituţiei financiare pentru Reuters, scrie ziarul elen Kathimerini.
 
"Consiliile de administraţie ale celor două bănci se vor întâlni în după-amiaza aceasta pentru a finaliza tranzacţia", a menţionat sursa.
 
Creditorii din Grecia sunt nevoiţi ca parte a acordului de finanţare semnat cu Uniunea Europeană să-şi restructureze operaţiunile, prin vânzarea filialelor din Balcani şi concentrarea pe piaţa internă.

Peste 20% din activele bancare din Bulgaria sunt deţinute de bănci elene.

"Preluarea va avea loc la valoarea nominală de 1 euro. Board-ul celor două bănci se vor întâlni mai târziu pentru finalizarea acordului", a spus un bancher apropiat discuţiilor.

Eurobank deţine în Bulgaria o subsidiară numită Postbank, în timp ce Alpha Bank operează o reţea de sucursale coordonată din Grecia.

Eurobank Bulgaria deţinea la sfârşitul lunii martie active de 5,9 miliarde de leva (3,02 miliarde euro), iar în primul trimestru a obţinut un profit net de 20,8 milioane de leva (0,4 milioane euro).

Alpha Bank a obţinut în primul trimestru un profit înainte de taxe de 1 milion de euro în Bulgaria, în scădere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Portofoliul creditelor se ridica la sfârşitul lui martie la 660 milioane euro, iar depozitele la 403 milioane euro.