IAR Ghimbav, mai valoros cu 28 de milioane de lei după transferul la cota bursei

Autor: Radu Bostan 20.07.2015
Acţiunile producătorului de elicop­te­re IAR Ghimbav (simbol bursier IARV) au crescut cu 31% după trans­fe­rul de pe RASDAQ pe piaţa prin­cipală, iar capitalizarea companiei controlate de Mi­nisterul Economiei a crescut cu 28 mi­lioa­ne de lei în patru zile, în timp ce ru­la­jele au atins un nivel record.
 
IAR a evoluat astfel con­trar aştep­tă­rilor broke­rilor, care prognozau o co­recţie a titlurilor IARV, pe fondul marcărilor de profit în ziua transferului, după modelul acţiunilor Alba­lact (ALBZ), care au scă­zut cu 4% în pri­ma zi pe pia­ţa re­gle­men­tată, după o evoluţie spec­­tacu­loasă pe RASDAQ. În cazul pro­du­cătorului de eli­cop­­te­re, acţiunile s-au scumpit cu mai mult de 170% în pri­ma jumătate a anului, când compania era încă listată pe RASDAQ.
 
Valoarea tranzacţiilor cu titlurile IARV a depăşit în fiecare din ultimele două zile cifra de 200.000 de lei, un ma­xim absolut pentru acţiunile companiei. Capitalizarea bursieră a IAR se apropie astfel de cifra de 120 milioane de lei.