Ministrul finanţelor, despre respingerea de către preşedinte a codului fiscal: “Era profesional corect ca preşedintele să solicite o întâlnire cu ministrul finanţelor”

Autor: Iulian Anghel 20.07.2015

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că nu i-a solicitat punctul de vedere când a decis să retrimită Parlamentului spre reeaxaminare codul fiscal, măsură pe care o consideră „cea mai proastă soluţie” în cazul de faţă întrucât induce nesiguranţă în pieţe. Retrimiterea codului fiscal la reexaminare pune sub semnul îndoielii o măsură ce trebuia asumată de toată lumea – reducerile de taxe - consens ce ar fi întărit poziţia României în faţa creditorilor sau a instituţiilor internaţionale, potrivit oficialului guvernului.

Depăşirea deficitelor determinată de reducerile de taxe este una doar pasageră şi nu pune în pericol echilibrul bugetar, spune ministrul într-un interviu pentru Ziarul Financiar. Efectul pe buget al tuturor măsurilor din codul fiscal este de 15 miliarde de lei, iar cinci miliarde vor fi recuperate din „runda a doua” (reîntoarceri de sume în buget ca urmare

„Era profesional corect ca preşedintele să solicite o întâlnire cu ministrul finanţelor”.

Nu doar că nu i-a solicitat opinia, dimpotrivă, atunci când s-a oferit el să vină cu date preşedintele a luat a tratat situaţia cu uşurătate.

„L-am întrebat. Domnule preşedinte, dacă doriţi să avem o discuţie...” Ha – ha – ha e prea târziu”, a răspun preşedintele, potrivit relatării ministrului finanţelor.

Episodul s-a petrecut acum trei zile la depunerea jurămânului de către noul ministru al transporturilor Iulian Matache. Câteva ore mai târziu era anunţat oficial retrimiterea codului fiscal la reexaminare.

Retrimiterea codului fiscal în Parlament este o soluţie proastă şi nu rezolvă obiecţia de fond a solicitării de reexaminare, anume depăşirea, în urma măsurilor de relaxare fiscală, a pragului de deficit bugetar, spune Teodorovici.

Fie că dai înapoi TVA cu un punct, fie că îl dai cu două, deficitul bugetar tot va sări de 1,2% din PIB în 2016, spune Teodorovici. Prin urmare, ca să nu depăşeşti deficitul de 1,2% din PIB trebuie să renunţi la întregul programul conţinut în codul fiscal, nu doar la o parte – un punct, două, trei din TVA.

Preşedintele Klaus Iohannis a reîntors vineri în Parlament proiectul codului fiscal susţinând că aplicarea lui va depăşi ţintele de deficit.

România s-a angajat să aibă în 2016 un deficit bugetar de 1,2% din PIB, astfel încât să se încadreze în deficitul structural de 1% din PIB stabilit de MTO (obiectivul pe termen mediu) pe care şi l-a asumat.

Ministerul de Finanţe susţine că această ţintă nu este obligatorie şi arată că foarte multe ţări din UE au depăşit ţintele de deficit şi nu li s-a întâmplat nimic. Va fi şi în cazul României o deviere temporată de la ţinte, dar nu una care să depăşească 3% din deficitul bugetar, promite ministrul.

Nu va fi, în niciun caz de o politică a dezvoltării pe datorie spune ministrul.