Finanţele au împrumutat 460 mil. lei pe cinci ani, peste nivelul propus, la un cost de 2,9%

Autor: Liviu Popescu 21.07.2015

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 460 de milioane de lei (104 mil. euro) prin vânzarea de obligaţiuni de stat cu scadenţa în aprilie 2020, mai mult decât era prevăzut în prospectul de împrumut aferent acestei luni. Nivelul mediu al randamentului a fost de 2,88% pe an, în scădere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat pe scadenţă asemănătoare, de la finele lunii iunie, când statul a plătit 3,04% pe an.

La licitaţia de ieri, Trezoreria a primit oferte de 1,05 mld. lei şi a atras în final 460 mil. lei, cu 160 mil. lei peste nivelul prevăzut pentru această licitaţie în prospectul lunii iulie. „Anticipăm o consolidare a pieţei pe măsură ce mişcările favorabile în urma acordului Greciei se estompează”, scriu analiştii de la ING într-un raport.

Finanţele şi-au propus să împrumute 2,5 mld. lei în această lună, iar până în prezent au împrumutat 1,3 mld. lei. În luna iunie, statul a împrumutat aproape 2 mld. lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar pentru acest an şi-a propus să atragă 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.