Aurul, tot mai aproape de 1.000 de dolari/uncia

Autor: Roxana Pricop 21.07.2015

Cotaţia metalului galben a scăzut ieri cu 2,3% pe bursa de la Londra, până la o cotaţie de 1.105 dolari/uncia, minimul ultimilor cinci ani, în contextul apropierii termenului la care banca centrală a SUA - Fed - va face prima creştere a dobânzii de referinţă din ultimul deceniu, dar şi al dezvăluirii de către China a valorii rezervelor de aur pe care le deţine, sub aşteptările investitorilor. Faţă de începutul anului, aurul este mai ieftin cu peste 7%, potrivit cotaţiilor de pe bursa de la Londra.

La Bucureşti, Banca Naţională a României (BNR) a cotat ieri gramul de aur la un preţ de 146,15 lei, în scădere cu 3,3% faţă de începutul lunii. Însă, raportat la începutul anului, gramul de aur este mai scump cu circa 1,3% în lei. Diferenţa dintre scăderea de 7% raportată de uncia de aur în dolari şi avansul de 1,3% raportat în lei pe gram de aur se explică prin faptul că dolarul s-a apreciat cu circa 6% faţă de leu în acest an.

În discursul pe care l-a ţinut miercuri, 15 iulie, preşedintele Rezervei Federale americane Janet Yellen a dat de înţeles investitorilor că nu există evenimente care să împiedice majorarea dobânzilor în acest an. Aşteptările analiştilor sunt că majorarea dobânzilor ar putea începe în septembrie.