Producătorii de medicamente se pregătesc pentru afaceri sub aşteptări odată cu reducerea preţurilor la pastile cu reţetă

Autor: Luiza Chiroiu 21.07.2015

Actualizarea la 1 iulie a listei de preţuri pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală a însemnat, de fapt, scăderea cu până la 30% a preţurilor pentru unele dintre aceste produse, provocând efecte pe întreg lanţul de producţie-distribuţie-retail din industria farma. Producătorii a trebuit astfel să-şi revizuiască bugetele, ajustările mergând în jos cu până la 20%, aceştia fiind cea mai afectată verigă a lanţului medicamentelor.

„În urma aplicării Ordinului nr. 75 al Ministerului Sănătăţii (prin care se actualizează lista pre­ţurilor la medicamente cu re­ţetă - n. red.), pentru 21 de pro­duse din portofoliul Antibiotice s-a apli­cat o reducere a preţului situată în­tre 25 şi 30%“, a spus pentru ZF Ioan Na­ni, directorul general al Antibiotice Iaşi.

Mai multe rapoarte şi analize din piaţă arată că preţurile la medicamente au scăzut cu până la 20% în urma actualizării listei de preţuri, potrivit datelor oferite de Jacopo Murzi, managing director al Johnson&Johnson România, care subliniază că „aceste procente indică un impact important“ la nivelul industriei.