Achiziţii masive de active făcute de BCE alimentează o bulă rezidenţială în Europa

Autor: CătăIina Apostoiu 22.07.2015

Programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE) riscă să alimenteze creşteri artificiale ale preţurilor locuinţelor urmate de prăbuşirea pieţei în mai multe ţări din Europa, în condiţiile investiţiilor masive în sectorul imobiliar, avertizează un raport recent al Moody’s Analytics, citat de Financial Times.

Riscul este crescut în special în oraşe din Germania, Norvegia şi Marea Britanie pentru că nivelurile extrem de scăzute ale ratelor dobânzilor şi ale randamentelor obligaţiunilor susţin creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor.

Anna Zabrodzka, autorul studiului, arată că preţurile în creştere şi programul de achiziţii de active al BCE au readus la suprafaţă riscul producerii unor bule rezidenţiale.

Din 2010, preţurile medii au avansat cu peste 30% în Norvegia, cu aproape 25% în Germania şi cu aproape 15% în Marea Britanie.

Cel mai pronunţat risc legat de producerea unei bule este în Norvegia. Autoritatea de supraveghere a sectorului financiar din această ţară a avertizat în acest an că ratele în scădere ale dobânzilor împing rapid piaţa rezidenţială în sus. În ciuda avertismentului, banca centrală novergiană a continuat să reducă ratele dobânzilor de referinţă pentru a susţine economia în faţa declinului preţurilor petrolului.

Piaţa rezidenţială germană este cunoscută pentru stabilitate, însă din 2009 preţurile se află în creştere din cauza reputaţiei Germaniei de refugiu pentru investitori în caz de criză.

În Marea Britanie, deşi banca centrală şi-a sistat programul de relaxare cantitativă, preţurile locuinţelor continuă să înregistreze creşteri puternice. Anul trecut, Banca Angliei a introdus reguli mai stricte privitoare la creditarea ipotecară, însă potrivit Moody’s Analytics standardele sunt „încă relativ relaxate“ în Marea Britanie.