Cehia simte voracitatea investitorilor pe piaţa valutară

Autor: Bogdan Cojocaru 22.07.2015
Coroana cehească s-a apreciat pe piaţa valutară până la limita extremă de toleranţă a băncii centrale, limită pe care instituţia şi-o întăreşte cu tot armamentul pe care îl are la dispoziţie. 

Banca centrală a Cehiei, prima economie fostă comunistă care a intrat în clubul ţărilor dezvoltate, a intervenit pe pieţe pentru a slăbi coroana pentru prima dată de când a introdus limita de curs de schimb de 27 de coroane pentru un euro în 2013, scriu Bloomberg şi Financial Times. Instituţia a promis că va apăra acest prag, pe care coroana a ajuns să-l tatoneze după patru luni de apreciere. Banca nu va lăsa moneda să se întărească mai mult de atât pentru a nu scăpa inflaţia de sub control. Dobânzile de politică sunt deja aproape de zero.

Până săptămâna trecută, banca centrală a reuşit să „păcălească“ pieţele doar prin puterea mesajului, aşa cum face adesea şi Banca Centrală Europeană. Acum, instituţia a trebuit să injecteze pe pieţe o sumă nespecificată de bani. Planul i-a reuşit, coroana îndepăr­tându-se de pragul de 27 de unităţi pentru un euro. Însă prima „bombă nucleară“ în războiul valutar a fost trasă. Banca centrală a Elveţiei a avut şi ea o limită a cursului de schimb şi a fost forţată de presiunile investitorilor în căutare de active cu riscuri reduse să renunţe la ea. Cât va putea rezista Cehia? Cel puţin până în a doua jumătate a anului viitor, apreciază un analist intervievat de FT. El avertizează că speculatorii se vor folosi de orice „poveste“ în care limita cursului de schimb este trecută, forţând astfel banca centrală să iasă la luptă. 

„Banca centrală va fi, probabil, forţată să intervină destul de des în condiţiile în care factorii macroeconomici vor continua să împingă coroana la niveluri mai solide. Cu putere de foc practic nelimitată, instituţia nu ar trebui să întâmpine vreo problemă apărân­d-o“, spune şi Marek Drimal, analist la Komercni Banka.

Banca centrală a asigurat că este pregătită să intervină „automat, pentru o perioadă nelimitată şi cu volume nelimitate“ pentru a apăra coroana.

Economia Cehiei a crescut cu 4% în primul trimestru al acestui an în raport cu aceeaşi perioadă din 2014, ceea ce reprezintă o accelerare semnificativă faţă de avansul de 1,3% în cele trei luni anterioare. Banca centrală estimează că inflaţia va atinge ţinta instituţiei în trimestrul III dacă pragul pus pe cursul de schimb rezistă.