Conturile RATB au fost blocate de Fisc. Cei mai mari datornici la stat sunt chiar companiile de stat

Autor: Carol Dan 22.07.2015

Conturile RATB-ului care asigură transportul în comun în Bucureşti şi ale televiziunii publice au fost blocate ieri de Fisc din cauza datoriilor către buget, dar nu aceştia sunt cei mai mari datornici la stat, potrivit datelor ANAF. Primii zece cei mai mari datornici la stat au restanţe de peste un miliard de euro. Şase din ei sunt cotrolaţi de stat.

Primi zece cei mai mari datornici au restanţe de plată totale de 4,6 mld. lei (1 mld. euro), potrivit informaţilor publicate de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Datele sunt aferente primului trimestru al acestui an.

Pe lângă deja consacratele Poşta Ro­mână (datorii de 288 mil. lei) sau Compania Naţională a Huilei (aflată pe primul loc la acest capitol, cu restanţe de 1,2 mld. lei), pe lista ANAF apar producătorul de gaze Romgaz Mediaş, căruia Fiscul îi socoteşte la restanţe 711 mil. lei, sau exoticul SRL Oana Management, care a uitat să plătească sta­tului 335 mil. lei. Situaţia acestor companii diferă însă foarte mult. În timp ce Romgaz, de pildă, are însă o marjă de profit de peste 30%, printre cele mai mari din economia românească, CNH este de ani buni campionul pierderilor.

Şase dintre cei zece cei mai mari datornici sunt companii aflate în portofoliul statului sau al auto­rităţilor locale, ei având datorii cumulate de 3,4 mld. lei (777 mil. euro). În cazul unora dintre aceste companii s-a început procedura de executare silită.

ANAF a anunţat ieri că a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi ale Regiei Auto­nome de Transport Bucureşti (RATB), pentru recuperarea datoriilor. Potrivit ANAF, acelaşi lucru se va întâmpla cu toţi marii contribuabili datornici la bugetul de stat. Datoriile totale ale SRTV se cifrau la 700 milioane lei, dintre care 440 milioane de lei la bugetul de stat. SRTV nu figurează însă pe lista ANAF a marilor contribuabili care au datorii la bugetele de stat.

La sfârşitul primului trimestru RATB figura cu datorii în valoare de 224,8 mil. lei, a căror valoare este în prezent, aşa cum a arătat chiar Regia, de 272 mil. lei. RATB a constestat în instanţă debitul calculat de ANAF, fiind în faza de recurs. Potrivit RATB, datoriile sale provin din taxa pe valoarea adăugată, care include şi sub­venţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi).

Valoarea subvenţiei pentru RATB, care provine din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni, se ridică la 500 mil. lei anual. Datorită acestei subvenţii, Primăria ţine preţul biletelor la 1,3 lei, dar RATB este pe pierderi şi nu îşi poate plăti datoriile. În ianuarie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţinea că va restructura RATB în aşa fel încât „să nu sufere cetăţeanul“.

Nu este clar dacă activitatea RATB sau a SRTV va fi sistată în urma popririi conturilor, având în vedere că, pe de o parte, ambele prestează servicii publice, iar apoi că practica folosită de guvern în astfel de cazuri este cea a ştergerii datoriilor.