Topul reţelelor de farmacii în Bucureşti, o piaţă de 1 mld. euro

Autor: Luiza Chiroiu 23.07.2015

Un sfert dintre farmaciile din Bucureşti aparţin reţelelor Belladonna şi Sensiblu, în timp ce Catena, liderul retailului farma la nivel naţional, cu o cotă de piaţă de peste 10%, ocupă locul trei în clasamentul celor mai extinse lanţuri de farmacii din Capitală, arată o analiză a ZF.

Belladonna, reţea de far­macii controlată de doi antreprenori români, care la nivel naţional nu prinde top cinci al celor mai importante companii din acest sector, domină retailul farma din Capitală alături de Sensiblu, ambele cu peste 100 de unităţi, po­trivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul Casei Naţiona­le de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2014.

În Bucureşti, care generează 30% din cifra de afaceri din retailul farmaceutic local, funcţionau anul trecut 870 de unităţi care aveau contract cu CNAS, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei. Valoarea totală a sectorului s-a situat la 15,4 mld. lei (3,4 mld. euro) în 2014, astfel că piaţa Capitalei poate fi estimată la un miliard de euro.

ZF a realizat pentru prima dată topul celor mai extinse reţele de farmacii din Capitală, un sector care domină retailul stradal, într-o bătălie cu supermarketurile şi sediile de bănci.

Sectorul 2 are cel mai mare număr de farmacii din Bucureşti, peste 200, retailul farma fiind cel mai slab reprezentat în sectorul 5, unde există numai 75 farmacii. Sec­torul 1, care include şi zona ultracentrală Piaţa Victoriei-Universitate, este dominat de reţeaua Help Net, în timp ce în sectorul 2 Sensiblu are cea mai extinsă prezenţă. Bella­donna este lider în jumătate dintre sectoarele Capitalei, iar Catena îşi asigură cea mai largă prezenţă în sectorul 3, arată analiza ZF.