Cotidianul britanic Financial Times, scos la vânzare pentru un miliard de lire sterline. UPDATE: Axel Springer, editorul tabloidului Bild, este favoritul la achiziţia Financial Times

Autor: Radu Bostan 23.07.2015

Axel Springer, grupul german de media care editează tabloidul Bild şi cotidianul Die Welt, se află în discuţii avansate pentru achiziţia cotidianului de business Financial Times (FT), informează chiar ziarul britanic, care citează surse apropiate negocierilor. Un alt cumpărător interesat este grupul japonez Nikkei, însă discuţiile cu Axel Springer se află în stadiu mai avansat. Springer a propus tranzacţia editorului FT, compania britanică Pearson, în urmă cu aproape un an, potrivit surselor FT.



Editorul prestigiosului cotidian britanic Financial Times (FT), înfiinţat în 1888, este în discuţii avansate cu o companie globală digitală de media în vederea vânzării FT Group, din care face parte publicaţia omonimă şi participaţia de 50% la săptămânalul The Economist, titrează presa internaţională. Preţul pe care l-ar putea obţine Pearson, publisherul FT, ar fi de un miliard de lire sterline (1,4 miliarde de euro), potrivit The Guardian.

Financial Times are un tiraj global zilnic de 720.000 de exemplare, dar acesta este la jumătate faţă de cifrele de acum zece ani. Însă 70% din cititorii plătitori citesc ziarul online. Numărul de abonaţi ai ediţiei digitale a crescut exponenţial, cu 21% numai în ultimul an, până la 504.000.

Alături de cotidianul britanic, la vânzare ar fi şi restul grupului FT, care include o participaţie de 50% la săptămânalul The Economist. Pearson a cumpărat FT în 1957.

Potrivit Reuters, informaţii apărute recent în presă sugerau că printre potenţialii cumpărători se numără Bloomberg, publisherul german Axel Springer şi Thomson Reuters. 

În urmă cu trei ani, FT a desfiinţat ediţia FT Deutschland, editată din Hamburg timp de 12 ani.

Acţiunile Pearson pe bursa din Londra au crescut cu 2% astăzi, după anunţ. Compania, care editează cărţi de educaţie, are o capitalizare de 10 miliarde de lire.

Financial Times are 2.000 de angajaţi la nivel global, dintre care 600 în departamentul editorial.