Producţia Petrom rezistă reducerii investiţiilor, dar energia şi gazele suferă

Autor: Radu Bostan 24.07.2015

Producţia de petrol şi gaze naturale a OMV Petrom (simbol bursier SNP) a rămas stabilă în al doilea trimestru com­parativ cu aceeaşi perioadă a anului tre­cut, deşi preţul petrolului a fost la aproape jumătate.

Vânzările de gaze naturale şi elec­trici­tate ale Petrom continuă să sufere din cauza cererii reduse şi a preţurilor mici, potrivit unui comunicat al grupului aus­triac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Producţia zilnică de hidrocarburi a Petrom, incluzând perimetrele din afara României, a fost de 181.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi în trimestrul doi, faţă de 180.000 de bep/zi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia zilnică a fost însă cu 2,5% mai mică decât volumul produs în trimestrul I al anului 2015, de 184.000 bep/zi.

„Cheltuielile de explorare au crescut la aproximativ 110 milioane de euro, în special din cauza ajustărilor de depreciere pentru sonde forate în România, Norvegia şi Austria. Preţurile mai mari la petrol şi evoluţia favorabilă a cursului de schimb euro-dolar au avut un impact pozitiv asupra performanţei trimestriale“, arată OMV.

Cotaţia medie a petrolului Brent a fost de 109 dolari/baril în trimestrul al doilea din 2014, de 54 dolari/baril în trimestrul I al anului curent şi a crescut la 61 dolari/baril în trimestrul al doilea din 2015.

Ajustările (write-offs) sunt contabilizate în momentul în care sondele neproductive sunt abandonate.

Acţiunile Petrom au crescut cu 0,1% în şedinţa de ieri, iar titlurile OMV pe bursa din Viena au avut un avans similar. OMV şi Petrom îşi vor publica rezultatele financiare aferente primului semestru pe 12 august.