Polonia nu va accepta niciodată să intre într-o zonă euro „în flăcări“

Autor: Bogdan Cojocaru 28.07.2015
Lumea riscă să rămână fără muniţie în lupta cu următoarea criză financiară, iar Polonia, cea mai mare economie est-europeană, va rămâne reticentă în privinţa intrării în zona euro atât timp cât Uniunea Europeană este în pericol să „ardă“, a avertizat guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Telegraph.

The Telegraph este un ziar profund eurosceptic. În toamna acestui an polonezii vor ieşi la vot în alegerile parlamentare.  

În interviu, Belka, un personaj care printre altele a ocupat şi funcţia de premier al Poloniei, a explicat că turbulenţele create de Grecia în zona euro au erodat încrederea în moneda unică.

„Nu ar trebui să te grăbeşti să intri într-o casă care a ars şi din care încă mai iese fum. Pur şi simplu nu este sigur. Atât timp cât zona euro are probleme cu propriii membri, să nu vă aşteptaţi să fim entuziaşti în privinţa aderării“, a spus bancherul.

Belka a avertizat, de asemenea, că lumea riscă să rămână fără muniţie în lupta cu următoarea criză financiară.

„Nu mai avem opţiunea micşorării ratelor de dobândă. Mult mai puţine ţări mai au spaţiu bugetar de manevră pentru a interveni, aşa că suntem mai puţin pregătiţi“, a afirmat guvernatorul.

El a sugerat că Polonia, care odată cu intrarea în Uniunea Europeană s-a angajat să adopte şi euro, va rămâne mulţi ani în afara zonei euro şi a explicat că dobânzile vor deveni şi mai mici dacă mediul politic va continua să se îndrepte către dreapta. 

Belka, de asemenea fost şef al diviziei europene a Fondului Monetar Internaţional, a spus că zona euro riscă să devină captivă într-un „cerc vicios“ în care integrarea fiscală mai strânsă devine mai dificilă din cauza efectelor secundare ale reformelor structurale şi a austerităţii.  

„Atât timp cât sunt politici divergente sau atât timp cât avem probleme în unele ţări, devine mai dificil să construim o fundaţie solidă pentru o uniune bugetară în zona euro, Aşa că ne aflăm un pic într-un cerc vicios“, a explicat Belka.

Cu toate acestea, de o uniune mai închegată va fi nevoie într-o generaţie pentru se preveni ca blocul monetar să cadă din criză în criză.

Bancherul crede că este deosebit de important ca Greciei, aşa cum s-a întâmplat cu Polonia în anii ’90, să-i fie iertate datoriile de către creditori şi să i se dea spaţiu de manevră pentru a-şi readuce economia pe creştere. „Cred că acordul la care s-a ajuns în privinţa datoriei greceşti (o posibilă prelungire a termenelor de scadenţă) nu reprezintă o soluţie. Problema reală a Greciei este cum să ajungă la o creştere economică sustenabilă. Fără o creştere sustenabilă, Grecia va avea periodic probleme“, a mai spus Belka.