Infarctul face victime şi în rândul tinerilor: 5% dintre cazurile de deces la românii de sub 40 ani sunt provocate de infarct

Autor: Luiza Chiroiu 28.07.2015
Aproape 5% dintre românii cu vârste între 25 şi 39 de ani mor în urma unui infarct, afecţiune asociată până de curând mai ales cu vârsta înaintată a persoanelor. Stresul, alimentaţia nepotrivită, fumatul, precum şi consumul de alcool şi droguri sunt doar câtiva dintre factorii care au făcut ca vârsta celor care mor din cauza infarctului miocardic acut să scadă constant în ultimii ani şi ca inclusiv populaţia tânără să fie afectată.

„Procentul de decese în rândul tinerilor provocate de infarct miocardic este posibil să aibă un trend ascendent”, a spus pentru ZF Asoc. Prof. Dr. Gabriel Cristian, medic primar cardiologie în cadrul reţelei de servicii medicale private MedLife.

Datele de la Ministerul Sănătăţii arată că anul trecut 211 români cu vârsta cuprinsă între 25 şi 39 de ani au murit din cauza infarctului miocardic acut. Raportat la cele 4.525 de decese înregistrate în rândul tinerilor din această categorie de vârstă, rezultă că 4,7% dintre ei au murit în urma unui infarct.

„Tendinţa de creştere a infarctului miocardic la vârste de sub 50 ani se explică prin creşterea prevalenţei factorilor de risc cardiovascular (fumat, obezitate, sedentarism, diabet zaharat). De asemenea, în apariţia infarctului miocardic la vârste tinere pot fi implicate şi drogurile recreaţionale“, a afirmat dr. Cornelia Mihai, cardiolog în cadrul Clinicilor Anima din Bucureşti.

La rândul său, dr. Gabriel Cristian explică faptul că există factori obiectivi care determină infarctul, dar că în prezent au devenit foarte importanţi factorii subiectivi, care ţin de fiecare individ în parte.

„Factorii subiectivi ţin de alimentaţie, de mod de viaţă, de abuzurile de orice natură, specifice vârstei tinere şi care, din păcate, sunt din ce în ce mai prezente la pacienţii tineri diagnosticaţi cu infarct miocardic acut.  Aici putem include dieta bogată în grăsimi animale, alimentaţia deficitară în vitamine şi minerale, fumatul, obezitatea – de cele mai multe ori asociată sedentarismului -, stresul şi, nu în ultimul rând, consumul de alcool şi droguri halocinogene“, a spus Asoc. Prof. Dr. Gabriel Cristian.

Boliele vasculare sunt principala cauză a deceselor în România, vârsta celor care mor din cauza infarctului fiind în scădere, potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii.

„Nu e de mirare că vârsta celor care mor din cauza infarctului este tot mai mică, date fiind stresul şi alimentaţia proastă. Bolile vasculare rămân prin­cipala cauză a deceselor în România“, a spus pentru ZF Dragoş Damian, CEO Terapia Sun Pharma, producător care deţine în portofoliu medicamente precum Aspenter sau Aspacardin, folosite în prevenţia bolilor infarctului miocardic.

Cele două medica­mente se numără printre cele mai vândute OTC-uri (pastile eliberate fără prescripţie medicală, over the counter) din România.

 „Medicamentele pentru prevenţia infarctului ar trebuie să fie utilizate de 2,5-3 milioane de români zilnic, dar sunt mai puţin de 500.000 de români, deci sub 20%, care iau medicamente pentru prevenţie“, spune Damian.

Deşi nu toţi românii acordă atenţia necesară prevenirii afecţiunilor cardiovasculare, vânzările de medicamente pentru bolile de inimă au crescut de la an la an. „În ultimii 3-4 ani, vânzările pe segmentul de medicamente cardiovasculare au crescut constant la nivelul pieţei. La Antibiotice, ritmul de creştere a fost peste cel al pieţei pe acest segment. Cum incidenţa bolilor de inimă a crescut în ultimii ani, am scos inclusiv produse noi pentru prevenţia şi tratarea acestor afecţiuni“, au spus reprezentanţii Antibiotice Iaşi. Compania are în portofoliu mai multe medicamente pentru prevenirea şi tratarea bolilor de inimă, cele mai cunoscute fiind Rompirin şi Almacor.

 

Aproape 60% dintre români mor din cauza bolilor sistemului circulator

Dacă luăm în considerare toate bolile aparatului circulator, care includ şi hipertensiunea arterială sau bolile cerebrovasculare (atacuri cerebrale), numărul tinerilor cu vârste între 25 şi 39 ani care au murit din astfel de cauze se ridică la 671, adică 15% din total.

La nivelul întregii populaţii, aproape 20.000 de români au murit anul trecut în urma unui infarct miocardic acut, adică 7,6% dintre decesele înregistrate în 2014 au fost cauzate de infarct, potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, bolile aparatului circulatior au cauzat decesul a aproape 149.000 de români. Raportat la cele circa 254.000 decese înregistrate anul trecut, această cifră înseamnă că 58% dintre români mor anual din cauza afecţiunilor de la nivelul sistemului circulator.