Prima rectificare bugetară din 2015. Statul se arată a fi din ce în ce mai asistenţial: taie de la investiţii ca să dea la protecţie socială

Autor: Iulian Anghel 28.07.2015

În ciuda faptului că proiectul rectificării prevede tăierea unui miliard de lei de la Transporturi, noul preşedinte al PSD Liviu Dragnea susţine: Nu se taie banii de la infrastructură.



Surpriza primei rectificări bugetare din acest an este tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Transporturilor care gestionează investiţiile majore de infrastructură, în vreme ce partea de protecţie socială reprezentată de Ministerul Muncii primeşte 1,2 mld. lei în plus pentru a face faţă cheltuielilor asistenţiale.

Guvernul va aproba astăzi prima rectificare bugetară din acest an, una „pozitivă“ cum a calificat-o premierul Victor Ponta. Pozitivă pentru că semestrul 1 înregistrează un excedent bugetar record, de 0,6% din PIB (1,4% din PIB excedent primar), prin urmare, după cum spune şeful Executivului, există bani şi pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, şi pentru pensiile speciale şi pentru alte cheltuieli sociale care nu erau prevăzute.

La extreme însă, rectificarea taie un miliard de lei de la Ministerul Transporturilor, în vreme ce dă 1,2 mld. lei la Ministerul Muncii.

Situaţia fusese anticipată duminică de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, care a susţinut, la Digi 24, că Guvernul nu va suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor întrucât instituţia nu a dovedit că poate să cheltuiască banii şi dezamăgeşte din acest punct de vedere de la an la an. Ministrul finanţelor i-a acuzat de lipsă de profesionalism pe cei din Transportuti şi le-a tăiat banii de la proiectele finanţate cu fonduri UE.

„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamă­geşte în continuare. Cel puţin pe mine personal, care şi cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamă­geşte, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi are alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vine şi solicită bani suplimentari“, a afirmat Teodorovici, potrivit sursei citate, preluată de Mediafax.

ZF arăta recent că una dintre companiile din Ministerul Transporturilor, compania de autostrăzi, nu ştie să cheltuiască banii. CNADNR are anual pe mână 6 mld. lei, dar în S1 a cheltuit doar 830 mil. Impactul asupra industriei construcţiilor şi a economiei româneşti este major, iar întrebarea ce trebuie pusă este: trebuie tăiate fondurile pentru că cei din Transporturi şi compania de drumuri nu ştiu să le cheltuiască sau trebuie aduşi oameni care să se priceapă să cheltuiască banii?

Partidul controlează rectificarea

În mod cu totul neobişnuit, rectificarea bugetară a fost prezentată de premier partidului de guvernământ, lucru cerut de noul şef al PSD Liviu Dragnea. Acesta din urmă a dat semne clare că va controla politic toate mişcările guvernului. De altfel, Dragnea a remarcat, după propriile-i spuse, „nervozitatea“ premierului Ponta când i s-a cerut să prezinte partidului spre aprobare rectificarea bugetară.

Ponta a declarat ieri că rectificarea bugetului este una pozitivă, având în vedere că, pe primele 6 luni, bugetul are un excedent de 4 mld. lei şi nu „un deficit de 13 mld. lei“, conform legii bugetului de stat.

„Ideea e următoarea, ca să înţeleagă toată lumea, că e cu cifre şi nimeni nu le înţelege. Conformlegii bugetului de stat, aprobat de Parlamentul României, în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele 6 luni România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei (în realitate deficitul de 13 mld. lei se referă la întreg anul 2015, nu la primul semestru – n. red.) , adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, şi mă refer la diplomaţi, grefieri, personalul nedidactic şi tot rămânem cu bani. (...) Asta trebuie să înţeleagă oamenii“, a susţinut Ponta, citat de Mediafax, înainte de şedinţa conducerii PSD în care a prezentat rectificarea.

Potrivit proiectului de rectificare, Ministerul Transporturilor pierde peste un miliard de lei, sumă alocată iniţial proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă. Bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, dar nu este decât o pierdere „contabilă“ întrucât banii rămân în sistem fiind distribuiţi fondului de sănătate.

Bugetul Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 25 milioane de lei, iar Ministerul Energiei şi Televiziunea Română pierd 15 milioane lei. În schimb, Ministerul Muncii va beneficia de o majorare bugetară de 1,2 miliarde de lei, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor şi indemnizaţiilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.