Roche: Suntem una dintre locaţiile vizate de DNA

Autor: Luiza Chiroiu 28.07.2015

Producătorul de medicamente Roche România a precizat pentru Ziarul Financiar că DNA a efectuat astăzi percheziţii la sediul companiei.

„Astazi, Roche România a fost printre cele 61 de locaţii vizitate de Direcţia Naţională Anticorupţie. Roche România cooperează pe deplin cu autorităţile şi va pune la dispoziţia acestora toate informaţiile solicitate”, au spus reprezentanţii Roche.

Compania, care are o cifră de afaceri de peste 800 mil. lei, traversează o perioadă tulbure, după ce la începutul anului, directorul general Dan Zamonea şi-a dat demisia din funţia pe care a ocupat-o timp de 14 ani. Zamonea, 54 ani, era cel mai longeviv manager al unei multinaţionale din farma.

“Putem confirma că directorul general şi directorul financiar sunt absenţi de la Roche Pharma Romania până la un viitor anunţ. Nu suntem în măsură să oferim alte detalii despre situaţia lor personală. Am numit o conducere interimară pentru a asigura continuitatea operaţiunilor Pharma din România”, a fost răspunsul primit pe email de ZF de la biroul din Basel (Elveţia) al gigantului farma Roche. ZF a transmis atunci întrebări legate de plecarea lui Zamonea către reprezentanţii din România, dar răspunsul a venit de la Basel fără alte comentarii suplimentare.

De asemenea, şi directorul financiar  Teodor Lucuţă a părăsit compania în luna ianuarie. În prezent, Roche are o conducere intermediară, un anun’ privind numirea unui director generall fiind aşteptat în această toamnă.

Zamonea a fost recrutat de către Roche în 2001 pentru poziţia de country manager, după ce anterior lucrase în cadrul Warner Lambert (companie de medicamente achiziţionată de Pfizer), unde a fost export market manager în cadrul diviziei de OTC-uri (medicamente care se eliberează fără prescripţie). Din această poziţie el coordona activitatea din regiune.

Dan Zamonea este cel mai longeviv şef al unei multinaţionale din farma, iar înainte de a intra în această industrie, el a lucrat în cadrul Colgate- Palmolive România pe poziţia de director adjunct de vânzări.

În momentul în care a venit la cârma companiei farma, Roche avea vânzări de circa 20 milioane de franci elveţieni (13 mil. euro). Anul trecut compania a avut vânzări nete de peste 800 mil. lei. Roche se află pe primul loc în topul celor mai mari companii din industria locală de medicamente, şi are un portofoliu format numai din medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie medicală. În România, Roche are în portofoliu produse din arii precum anemie, boli cardiovasculare, ale sistemului nervos central, dermatologie, boli infecţioase, cancer, transplant, virologie.