Sfârşitul unei ere: Marea Britanie şi-a închis şi ultima mină de cărbune

Autor: Bogdan Cojocaru 29.07.2015
Compania naţională a cărbunelui din Marea Britanie a anunţat că va închide în decembrie ultima mină britanică de cărbune, o decizie care marchează sfârşitul unei ere pentru ţara unde a „explodat“ revoluţia industrială alimentată cu acest combustibil, scrie Le Figaro.

În urmă cu un secol, industria britanică a cărbunelui avea angajate peste un milion de „feţe înegrite“ în aproape 3.000 de mine. Astăzi, se poate vorbi de sfârşitul unei ere şi al unei industrii. În urmă cu doar câteva zile, mina din Thoresby şi-a închis porţile, pas simbolic al unui sector care s-a chinuit să facă faţă concurenţei internaţionale.

Marea Britanie a importat peste 1,9 milioane de tone de cărbune în aprilie, în timp ce producţia naţională s-a situate la doar 750.000 de tone, potrivit datelor Bloomberg. În 2014, circa 84% din consumul la nivel naţional era acoperit din importuri, faţă de 21% în 1995, potrivit Departamentului naţional al energiei. Diferenţa este enormă.

În acest context Compania naţională a cărbunelui, UK Coal, a anunţat închiderea, pe 15 decembrie, a ultimei mine de cărbune din Marea Britanie - mina din Kellingley, de lângă satul Beal din nordul Angliei.

Producţia se va opri când va expira un credit pe un an de 10 milioane de lire sterline acordat de guvernul britanic pentru a finanţa „închiderea progresivă“ a ultimelor două mine de cărbune de adâncime.

În aprilie 2014, secretarul de stat pentru afaceri şi companii de la acea vreme Michael Fallon, a estimate că „nimic nu permite, din cauza situaţiei economiei, păstrarea minelor mai departe de toamna anului 2015“. Decizia a venit ca „o lovitură de bocanc în dinţi“, spun reprezentanţii sindicatului naţional al minerilor (NUM). Obiectivul guvernului conservator era de a înceta să mai susţină cu banii contribuabililor o industrie care nu mai funcţionează.

UK Coal a explicat că închiderile sunt „rezultatul unei perioade dificile cauzat de condiţiile comerciale, care fac ca importurile să fie mai ieftine decât producţia internă“ şi a evocat „probleme ecologice complicate“. Industria cărbunelui din Marea Britanie înregistrează pierderi de aproape trei decenii. Treptat, minele de cărbune au fost închise, iar lupta minerilor cu guvernul lui Margaret Thatcher din anii ’80 par a fi amintiri îndepărtate.

Întrebarea care-i îngrijorează acum pe britanici este ce se va alege de cei 1.300 de angajaţi ai celor două mine. Mina de la Kellingley are 400 de salariaţi, iar cea de la Thoresby a avut 900. Până în prezent nu a fost găsită nicio soluţie pentru reangajarea acestora.