Cutremur pe piaţa farma: numele fostului lider al pieţei apare într-un dosar al DNA

Autor: Luiza Chiroiu 29.07.2015

Piaţa medicamentelor, o industrie de circa 3 mld. euro, a fost zguduită marţi de o anchetă deschisă de DNA, în care sunt implicaţi mai mulţi producători de medicamente, inclusiv al doilea mare jucător de pe piaţă, precum şi distribuitori, spitale şi doctori.

Reprezentanţii Roche, care produce medicamente folosite în tratarea cancerului precum Avastin, Herceptin sau Tarceva, au confirmat pentru ZF faptul că procurorii DNA au efectuat o percheziţie la sediul companiei. Producătorul elve­ţian a fost liderul pieţei farma în anul 2013, însă anul trecut a pierdut această poziţie în favoarea francezilor de la Sanofi.

DNA a deschis un dosar care vizează suspiciuni de fapte de corup­ţie legate de segmentul medicamentelor oncologice, comise în perioada 2012-2015, şi a efectuat percheziţii în 61 de locaţii din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş.

Alături de Roche, cei mai importanţi producători de medicamente oncologice din România sunt Novartis şi Pfizer. Valoarea pieţei medicamentelor oncologice se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de euro, sectorul având o cotă de 16,6%.

Preţul mediu pe piaţa medicamentelor oncologice este de 623,3 lei, în comparaţie cu 23 lei, cât este preţul mediu la nivelul întregii pieţe.