Bogdan Boteanu, ING: Vedem mai multe credite pentru investiţii

Autor: Ciprian Botea 29.07.2015

Anul acesta au apărut primele semnale consistente de dezgheţare a creditării pe segmentul firmelor mici şi mijlocii, care devin mai interesate de credite pentru investiţii în condiţiile creşterii economice şi scăderii marjelor de dobândă, spune Bogdan Boteanu, director general adjunct al ING Bank, responsabil cu divizia de companii de talie medie şi mică, care administrează active de 600 mil. euro şi are 8.000 de clienţi.

„Anul acesta am văzut primele semnale semnificative de ieşire din criză şi la nivel micro, nu doar macroeconomic. Se conturează în sfârşit o dezgheţare a pieţei, iar anul 2016 ar trebui să confirme acest lucru. Şi anul trecut au fost semnale de revenire, dar nu la fel de puternice. Obiectivul nostru este ca acest business să se tripleze până în 2020, dar depinde şi de modul în care se mişcă piaţa şi economia”, a declarat Boteanu.

WikiZF: Profilul companiei ING Bank

Oficialul ING Bank spune că în acest moment finanţarea este preponderent în lei pe segmentul firmelor mici, pentru că diferenţialul de dobândă faţă de euro s-a redus, în timp ce în cazul companiilor de talie medie încă există un mix între lei şi valută.

Firmele mici şi mijlocii, care reprezintă coloana vertebrală a unei economii, au apărut în ultimii ani tot mai des ca un segment-ţintă în discursurile bancherilor, dar creditarea a stagnat în acest sector, firmele fiind nemulţumite de costuri şi de nivelul garanţiilor solicitate de bănci, iar băncile declarându-se nemulţumite de calitatea bilanţurilor potenţialilor clienţi.