"Grexitul ar însemna haos total, dar este necesar" - aliat al lui Merkel

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 29.07.2015

"Nimeni nu poate să prevadă consecinţele unui Grexit, mai puţin o mulţime de datorii ale Greciei care să fie radiate şi, în acelaşi timp, necesitatea unui ajutor monetar", a declarat pentru ziar premierul landului Bavaria.

"Pe deasupra va fi un haos total. Dacă Grecia nu este pregătită să se reformeze, este de acceptat o asemenea cale, dar ar trebui (ca Grecia) să nu depună efoturi în acest sens", a adăugat el.

Uniunea Social-Creştină (CSU) a lui Seehofer a adoptat o poziţie mai dură pe tema Greciei decât partidul lui Merkel. Unii membri CSU s-au aflat printre cei mai vehemnţi susţinători ai ieşirii Greciei din zona euro. Ministrul bavarez al Finanţelor Markus Soeder a pledat luna trecută pentru un Grexit "ordonat".

Seehofer a declarat că el împărtăşeşte punctul de vedere al lui Merkel cu privire la respingerea unei reduceri a datoriei elene, dar că o poziţie mai flexibilă cu privire la datorie este "responsabilă".

Întrebat ce părere are despre propunerea ministrului german de Finanţe Wolfgang Schaeuble ca Grecia să iasă din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, Seehofer a răspuns că nu o consideră o opţiune.

Parlamentarii germani au dat luna această undă verde zonei euro să negocieze al treilea plan de salvare a Greciei, însă a existat o "rebeliune" importantă în rândul conservatorilor.

Întrebat dacă al treilea plan de salvare a Greciei ar fi şi ultimul, Seehofer a replicat că "dacă ceea ce am decis acum funcţionează şi se pune în aplicare, avem problemele sub control".

El a mai declarat că Merkel va beneficia în continuare de susţinerea sa deplină, atât timp cât cancelarul va continua să ceară reforme în schimbul solidarităţii.