Ultimele rapoarte financiare despre piaţa construcţiilor. Holcim şi Lafarge intră în era fuziunii cu creşteri de peste 20%, care amintesc de „boom“

Autor: Andreea Neferu 30.07.2015

Volumele de ciment vândute de Lafarge România, viitoare sub­si­diară a grupului irlandez CRH, au crescut cu peste 25% în primul semestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, semnalând o revenire în forţă a pieţei construcţiilor de pe plan local, susţinută preponderent de lucrările din domeniul privat. „Volumele de ciment (…) au fost susţinute de tendinţele solide (de creş­tere – n.red.) din segmentele rezidenţial şi non-rezidenţial“, potrivit raportului pe primele şase luni ale anului publicat de grupul francez La­farge, care estimează că piaţa locală de ci­ment va creşte anul acesta cu 4 până la 7 procente.

De asemenea, vânzările de ciment şi clincher (produs intermediar în fabricarea cimentului) ale Holcim pe plan local au crescut cu peste 23% în primul semestru comparativ cu perioada ianuarie-iunie din 2014. „Afacerile din Europa de Est au avansat pe anumite pieţe, în România înregistrându-se volume în creştere pe toate cele trei segmente (ciment, agregate, betoane – n.red.). România a rapor­tat volume în creştere în special datorită acti­vităţii efervescente de construcţii din zona Bucureştiului“, potrivit raportului Holcim.

Acestea sunt ultimele raportări în care activele Lafarge din România vor apărea ca par­te a grupului francez, având în vedere că de la 31 iulie acestea vor trece în portofoliul irlan­dezilor de la CRH, care le-au cumpărat în contextul în care Lafarge a fuzionat cu grupul elveţian Holcim, iar cei doi jucători au fost ne­voiţi să vândă o parte din fabrici la nivel inter­na­ţional pentru a evita o situaţie anticoncu­renţială. Începând cu 31 iulie, adică de vineri, fabricile Lafarge din România vor trece în portofoliul irlandezilor de la CRH.