Şi pentru joburile „simple“ din IT se face head-hunting. Recruiterii ajung să vorbească şi cu 700 de persoane ca să angajeze un programator Java

Autor: Corina Mirea 01.08.2015

Anual, din facultăţile cu profil IT din România ies circa 7.000 de absolvenţi, însă nevoia din piaţă este dublă.

Unu din trei joburi din IT scoase la concurs de angajatorii de pe plan local are drept cerinţă de bază cunoaşterea limbajului de programare Java, care presu­pune construirea unor aplicaţii mari atât web, cât şi pentru desktop, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare specializată în domeniul IT Brainspotting, parte a companiei cu activităţi de consultanţă în resurse umane Catalyst.

Recrutarea IT-iştilor specializaţi pe Java a devenit însă o piatră de încercare pentru oricare om de resurse umane, în condiţiile în care şcolile nu reu­­şesc să furnizeze suficient de mulţi absolvenţi, angajaţii din domeniu nu se mai mută aşa uşor, iar ofertele de muncă tot cresc.

„A devenit o adevărată provocare să recrutezi programatori Java, poate chiar mai mult decat în cazul managerilor seniori. Nu mai discutăm despre recrutare clasică, ci despre head hunting pur, de sourcing făcut pe toate canalele posibile. Uneori trebuie să contactezi chiar şi 100 de candidaţi pentru a obţine un interviu. Iar pentru a angaja un candidat, de cele mai multe ori trebuie să intervievezi şase-şapte candidaţi, astfel că pentru un simplu post de programator Java ajungi să contactezi şi 700 de persoane“, explică Maria Hostiuc, senior IT&C recruitment consultant al firmei de recrutare Brainspotting.