Un personaj discret din anticamera liberalilor de top a fost „teleportat“ la Hidroelectrica, bifând al şaselea consiliu de administraţie la firmele de stat

Autor: Roxana Pricop 30.07.2015

Ministrul energiei Andrei Gerea l-a trimis la Hidroelectrica pe Bogdan Stănescu, 40 de ani, un personaj extrem de discret, abonat la consiliile de administraţie ale companiilor de stat, să preia funcţia de administrator special. Stănescu şi-a început cariera de avocat la cabinetul Gorghiu, Pop şi asociaţii, firmă deţinută de liderul Partidului Naţional Liberal (PNL) Alina Gorghiu.

La aceeaşi firmă a lucrat şi Bogdan Olteanu, fost membru în PNL şi în prezent viceguvernator al BNR. În 2010, Stănescu a fost consilierul lui Olteanu la BNR, viceguvernatorul fiind cel care l-ar fi introdus în conducerile companiilor de stat. Andrei Gerea, ministru al energiei, s-a mutat anul trecut din PNL în Partidul Naţional Reformator condus de Călin Popescu Tăriceanu. Stănescu, venit pe filieră PNL, îl înlocuieşte în funcţie pe Gabriel Dumitraşcu, susţinut de PSD, şi care ar fi urmat să se ocupe de listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, aflat însă de trei ani în insolvenţă.

Hidroelectrica este aşteptată să fie una dintre cele mai mari listări de la bursa din Bucureşti. Bogdan Stănescu nu are experienţă în listarea unei companii la bursă şi nici nu a derulat vreo activitate pe piaţa de capital. Dumitraşcu are însă un palmares redutabil de listări, fiind responsabil de listările Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica. De activităţile curente ale Hidroelectrica se ocupă administratorul judiciar Remus Borza.

Stănescu este membru şi în Consiliul de administraţie al Nuclearelectrica, adminis­trator special al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, membru în Consiliul de administraţie al Rompetrol Rafinare, conduce direcţia generală societăţi comerciale din cadrul Ministerului Energiei, este şi administrator special la Romplumb şi la Arcadia 2000, firme controlate de stat.