Bancherii încep să retrăiască perioada de boom. Băncile au vândut în luna iunie cel mai mare volum de credite în lei din istorie

Autor: Ciprian Botea 30.07.2015

Creditele date în euro s-au prăbuşit, în iunie acordându-se numai 280 de milioane de euro.



Creditele noi contractate de persoane fizice şi companii au atins un nivel record de 5,4 miliarde de lei luna trecută, în creştere cu 50% faţă de iunie 2014, fiind depăşit cu o sută de milioane de lei recordul anterior, stabilit în primăvara lui 2008, chiar înainte de izbucnirea crizei financiare.

Creşterea creditării este susţinută exclusiv de împrumuturile acordate popu­laţiei, pentru consum şi achiziţii de locuinţe, în timp ce pe segmentul com­paniilor încă există fluctuaţii lunare. Creditele de retail în lei au însumat 3,2 miliarde de lei luna trecută, nivel dublu faţă de cel din iunie 2014.

„Sunt trei elemente care au susţinut creşterea creditării în lei: renunţarea la creditele Prima casă în euro, avansul mai mic la creditele imobiliare şi scăderea dobânzilor. (...) Sunt bănci care stau o perioadă mai lungă în piaţă şi altele care doar testează piaţa cu promoţii punctuale. Cele care chiar au apetit de creditare stau mai mult în piaţă“, afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Creditele noi de retail au ajuns să depăşească rambursările şi sumele scoase din bilanţ. Astfel, stocul creditelor în lei acordate populaţiei a crescut luna trecută cu circa un miliard de lei pe fiecare din cele două produse principale ale segmentului de retail (consum şi imobiliare), un ritm care nu mai fusese atins din perioada de boom economic din 2007-2008.

Pe de altă parte, creditele noi pentru companii au scăzut cu circa 500 milioane de lei în iunie faţă de luna anterioară, la aproximativ 2 miliarde de lei. Totuşi, bancherii spun că se văd primele semnale de revigorare a cererii şi pe segmentul corporate, inclusiv a cerereii de credite de investiţii.

Spre deosebire de anii de boom economic din 2007-2008, băncile acordă un volum foarte mic de credite în euro, astfel că la nivel agregat vânzările de credite sunt în scădere faţă de acea pe­rioadă. Faţă de anul trecut, vânzările sunt însă în creştere cu 25%, un nivel similar cu cel din perioada de boom.

Luna trecută, au fost acordate credite în euro de 280 mil. euro, cea mai mare parte fiind credite corporate. Ast­fel, creditele acordate companiilor s-au ridicat la 255 mil. euro, în timp ce persoanele fizice au luat credite de numai 25 mil. euro. De exem­plu, companiile cu activităţi de export preferă creditele în euro pentru că aceasta este şi moneda în care îşi obţin veniturile.