O expoziţie la înălţime/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion 30.07.2015

Artistul vizual Marian Simon expune în aceasta vară în Turnul Sfatului din Sibiu. Expoziţia se numeste „Fiinţare” si se va derula între 1 august şi 15 septembrie la etajele 5 si 6 ale acestui monument istoric emblematic pentru Sibiu.

Proiectul „Fiinţare” aduce o serie de 30 de lucrări de grafică,  realizate de artist fie în acest an, fie în cursul anului 2014. „Fiinţare” continua firesc „Fiinţa”, un proiect de anvergura, pornit anul trecut, tot la Sibiu, şi care va continua în anii următori cu două noi  etape de creaţie.

Marian Simon transpune pe hârtie stări profunde, declanşate de întalnirea cu muza sa, care i-a schimbat iremediabil legenda personală.  „Fiinţa” şi „Fiinţarea” sunt termenii generici prin care opera sa poate fi descifrată, singurele indicii pe care artistul le oferă  privitorului, lăsăndu-i libertatea să descopere singur, prin prisma propriilor experienţe şi trăiri, mesajele lucrărilor, rămase în mod voit fără nume.

Marian Simon: „Mă inspiră propriile vise, dar uneori şi visele celor din jur. Gândesc, lucrez şi simt  în contrast absolut de alb şi negru. Nu simt culoarea, de aceea pot spune că sunt grafician pur-sange. Tehnica preferată este desenul în peniţă, în asociere uneori cu laviul de acrilic.”

Lucrările sunt realizate într-o tehnică personală dezvoltată de artist de-a lungul timpului, peniţa şi laviu de acrilic. În mod intenţionat, lucrările nu au nume, lăsând privitorul să îşi găsească propriul drum şi propria interpretare. Toate lucrările au dimensiunea de 70 cm x 100 cm şi sunt realizate pe hârtie fabricată manual.

Marian Simon participă şi la „Laboratorul lui Chirnoagă”, o expoziţie de grup dedicată Maestrului, ce va avea loc în perioada 21 iulie - 17 august la U Art Gallery, Bd. Iancu de Hunedoara nr. 8, bloc H3, Bucureşti.

Marian Simon este un grafician binecunoscut în România. Născut în 1968, are la activ o mulţime de expoziţii şi proiecte de grafică. A absolvit în 1995 Academia de Artă „Nicolae Grigorescu”, secţia „Grafică” şi în 2006  Facultatea de Filosofie, Academia „Spiru Haret”. S-a format ulterior la „şcoala” maestrului gravor Marcel Chirnoagă. Art  director, creative director şi graphic designer pentru numeroase brand-uri ca Tabu, Editura Litera, Adevărul Holding, Forbes România, Promotor etc., art director şi creative director în sute de proiecte de advertising.

Marian Simon are o bogată experienţă artistică reflectată în numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate:

Site: artasim.ro

Facebook: Artasim şi Marian Simion