Două treimi din creditele de consum şi trei sferturi din ipotecare sunt concentrate în zece judeţe

Autor: Liviu Popescu 31.07.2015

Primele zece judeţe în funcţie de mărimea soldului creditelor de consum în lei şi în valută acordate de bancheri cumulau la finele lunii iunie 60% din totalul împrumuturilor de nevoi personale, ceea ce reprezintă 32 de miliarde de lei (7 mld. euro), în timp ce în funcţie de soldul împrumuturilor imobiliare, primele zece judeţe reprezentau 75% din totalul acestor credite, respectiv 36 mld. lei, potrivit datelor agregate de BNR.

Soldul creditelor de consum în lei şi în valută acor­date de bancherii din cele 41 de judeţe cumula la finele primului semestru 54 mld. lei, în timp ce stocul împrumuturilor imobiliare era de 48 mld. lei.

Bancherii din Bucureşti, inclusiv judeţul Ilfov, conduc detaşat clasamentul celor zece judeţe în funcţie de mărimea soldului împrumuturilor. Aceştia aveau la finele lunii iunie credite de consum acordate în monedă naţională şi în valută de 15 mld. lei, în timp ce împrumuturile imobiliare cumulau 20 mld. lei. 

Judeţul Cluj se poziţionează pe a doua poziţie în funcţie de mărimea soldului creditelor de consum. Bancherii clujeni aveau la finele lunii iunie credite de nevoi personale acordate de circa 2,4 mld. lei. Tot judeţul Cluj se situează pe a doua poziţie şi în cazul împrumuturilor imobiliare, respectiv aproape 3 mld. lei.

Nivelul de dezvoltare economică, numărul de companii care activează în judeţul respectiv, nivelul salarial sau numărul celor care lucrează în instituţii comparativ cu cei de la privat reprezintă elemente determinante pentru dinamica soldului împrumuturilor acordate. Circa o treime din cei mai mari angajatori din economie sunt înregistraţi în Bucureşti (36 de companii), pe urmă­toarea pozi­ţie fiind judeţul Timiş (6 companii), potrivit datelor ZF.

Băncile locale aveau la finele lunii iunie credite acordate popu­laţiei şi companiilor de aproximativ 215 mld. lei (49 mld. euro), în scă­dere cu doar 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta fiind practic cel mai mic declin anual din februarie 2013 în­coace. Comparativ cu luna anterioară, creditarea a urcat cu circa 2 mld. lei, respectiv 1%, al doilea cel mai mare ritm de creştere întregistrat în ultimii trei ani.

Dobânzile la credite în lei la minime istorice, evoluţie datorată programului de relaxare monetară derulat de BNR, au avut un rol determinant în majorarea vânzărilor noi de credite.

Creditele noi în monedă naţională acordate de bănci în iunie au însumat 5,4 mld. lei, cu 50% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind atins astfel un maxim istoric pentru creditarea în lei, cu 100 mil. lei peste precedentul record, atins în primăvara anului 2008.