Investiţia în aur fizic, un pariu pierdut din start

Autor: Roxana Pricop 31.07.2015

Achiziţia de aur fizic, considerată în mod tradiţional drept o metodă de tezaurizare a averii, este de fapt un pariu pierdut din start.

Lingoul de aur este greu de lichidat, iar diferenţele mari dintre preţurile de vânzare şi cele de cumpărare afişate de băncile care vând aur către populaţie fac extrem de dificilă vânzarea lingoului cu profit. În plus, investiţia în aur fizic presupune şi costuri adiacente, care reduc câştigul, precum comisioanele de custodie şi cele de pe tranzacţia de vânzare.

Banca Naţională a României a cotat ieri gramul de aur la 140,25 lei, minimul acestui an. Faţă de începutul anului, gramul de aur este mai ieftin cu 2,7% la cotaţia BNR. În ofertele băncilor care vând aur fizic către populaţie, cotaţia aurului la vânzare era de circa 160 de lei, iar la cumpărare băncile plătesc 133 de lei doar pentru lingourile ţinute la ele în custodie. Pentru a nu pierde bani, investitorul ar trebui să vândă lingoul la un preţ de peste 160 de lei, adică cu cel puţin 20% mai mare decât cotaţia de acum de la cumpărare. Luând în calcul că în ultimele 12 luni aurul s-a apreciat cu 2%, respectivul investitor ar trebui să aştepte cel puţin 10 ani pentru a vinde pe plus.