Bursa s-a retrezit la viaţă în luna iulie

Autor: Radu Bostan 03.08.2015

Bursa a recuperat terenul pierdut în iunie din cauza crizei din Grecia şi a crescut în iulie cu 4%, până la maximele anului, susţinută de cel mai mare rulaj cu acţiuni din acest an.

Faţă de începutul anului, bursa este pe plus cu 7%, datorită în mare parte creşterii explozive a acţiunilor bancare, anume BRD şi Banca Transilvania (simbol bursier TLV). Sentimentul pozitiv din piaţă a dat un impuls tranzacţiilor şi rulajul pieţei principale a crescut cu 20% comparativ cu luna iunie, până la 913,6 milioane de lei, maximul anului. Creşterea rulajelor a avut loc în contextul în care investitorii au avut bani noi de achiziţii odată cu încasarea dividendelor plătite de companiile listate.

Acţiunile de talie mică şi mijlocie s-au detaşat de pluton în iulie, cu o creştere care a atins 65% în cazul IAR Ghimbav (IARV), constructorul de elicoptere transferat la mijlocul lunii pe piaţa principală de pe RASDAQ.

La polul opus al bursei, iulie a adus scăderea cu 26% a acţiunilor Condmag Braşov (COMI), care a intrat în insolvenţă. Dintre titlurile lichide ale bursei, Romgaz şi Conpet (COTE) au încheiat luna pe minus 5-6%, din cauza corecţiilor după trecerea datei de dividend.