Nord SA, holdingul disputat de Pogonaru şi Ciurezu, şi-a înzecit pierderile în sem. I

Autor: Radu Bostan 04.08.2015
Nord SA (simbol bursier NORD), o companie de tip holding cu participaţii la mai multe firme nelistate, controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru, a încheiat primul semestru cu pierderi de 291.215 lei, de peste 10 ori mai mari decât pierderile din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatul final al Nord a fost tras în jos de creşterea cheltuielilor de exploa­tare cu 100.000 de lei şi a celor financiare cu 300.000 lei, în timp ce veniturile au avan­sat cu doar 130.000 de lei. Com­pa­nia a încheiat însă anii trecuţi cu profit, pro­babil după încasarea unor divi­dende de la firmele unde deţine acţiuni.

Cu trei angajaţi, acti­vitatea Nord constă în a administra partici­pa­ţiile la Prodplast (PPL), firma unde are 33% din capital, Prod­­plast Imobiliare (listat la bursa din Sibiu), din care deţine 31%, şi la o serie de firme nelistate deţinute indi­rect de Florin Pogonaru şi folosite la rândul lor de acesta pentru a gestiona participaţii la alte companii. Nord mai deţine şi 5,3% din operatorul hotelier Ana Ho­tels, acţiuni care vor fi însă vândute către com­pania controlată de George Copos. Nord are o capitalizare de 19,5 milioane de lei pe piaţa AeRO.

SIF Oltenia (SIF5) este cel mai mare acţionar mino­ritar în Nord şi Prod­plast, iar preşedintele SIF-ului, Tudor Ciu­­rezu, a intrat frec­vent în con­flict cu Po­go­naru pe tema ad­mi­nis­trării celor două com­panii şi a di­vi­dendelor. Cel mai re­cent, Po­go­naru a respins pla­ta unor divi­dende de 5,5 mi­l. lei din pro­fitul nere­par­tizat al Nord din anii 2012-2014, distribuţia fiind propusă de SIF Ol­tenia. Pogonaru este la rândul său unul dintre cei mai importanţi investitori în SIF Oltenia.