Plăţile restante ale statului către firmele private rămân la un nivel ridicat, în timp ce bugetul este pe excedent

Autor: Claudia Medrega 05.08.2015

Plăţile restante ale statului către companiile private au ajuns la jumătatea anului la 262 mil. lei, nivel dublu faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care bugetul a fost în primele şase luni pe excedent. Faţă de nivelul din luna martie 2015, restanţele totale au scăzut, totuşi, cu circa 19%.

Restanţele de peste 90 de zile s-au apropiat în iunie de nivelul de la finele anului trecut, ajungând la 83,4 mil. lei, după ce în primul trimestru urcaseră la 160 mil. lei.

Majoritatea plăţilor restante, de 248 mil. lei, figurează la bugetele locale, acestea reprezentând aproape 95% din stocul de arierate. Arieratele aferente bugetului de stat erau la sfârşitul lunii iunie de aproape 14 mil. lei, nivel mai mult decât dublu comparativ cu cel de la finele anului 2014.

În primul semestru s-a înregistrat un excedent de 4,2 mld. lei (0,6% din PIB), obţinut în principal din tăierea cheltuielilor programate, în special a investiţiilor. Este pentru prima dată de la integrarea României în Uniunea Europeană când  se înregistrează excedent bugetar în primul semestru al anului. Veniturile bugetului consolidat au fost de 110,6 mld. lei, în creştere cu 10,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.